Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, son dönemde yaşanan zirai don ve yaklaşan kuraklık tehlikesiyle ilgili uyarılarda bulundu. Stratejik ürünlerdeki hasarların sadece tüketici fiyatları üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Doğru, üretimin sürdürülebilirliği için acil destek çağrısı yaptı.
PATATES, MISIR, KAYISI… CİDDİ KAYIPLAR VAR
Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde başta patates, mısır ve şekerpancarı olmak üzere pek çok stratejik ürünün yanı sıra elma, kiraz, kayısı, armut ve üzüm gibi meyvelerde de ciddi don zararları yaşandığı ifade edildi. Yaz aylarında beklenen tarımsal kuraklıkla birlikte bu kayıpların daha da derinleşeceği öngörülüyor.
“KISA VADELİ DÜŞÜNMEK HATA OLUR”
Doğru, tarımsal üretime dair alınacak önlemlerin sadece tüketiciyi ve gıda enflasyonunu düşünerek değil, uzun vadeli politikalarla şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. “Çiftçimize sübvansiyonlu finansal destek verilmeli, borçların vadeleri uzatılmalı, küçük aile işletmelerine tohum, fide ve gübre desteği sağlanmalı. TARSİM ödemeleri de hızla yapılmalıdır” dedi.
YENİ KURULACAK POLİTİKA KURULUNA İLK GÖREV: TARIMDA ACİL DESTEK
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu’na da çağrıda bulunan Doğru, kurulun acilen toplanarak yaşanan durumu değerlendirmesi gerektiğini belirtti. “2024 tarımsal destek ödemeleri öne çekilmeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan tarım kesimine kredi limit artırımı sağlanmalı” ifadelerini kullandı.
“KGF KREDİSİ TARIMA UYGULANSIN”
Pandemi döneminde uygulanan Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli uzun vadeli ve düşük faizli kredilerin benzer şekilde tarım sektörü için de devreye alınması gerektiğini söyleyen Doğru, “Tarımsal üretimde yaşanacak bir düşüşe izin verilmemelidir” diyerek açıklamasını tamamladı.