Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    EKİM ALANI ÜÇ KATINA ÇIKTI

    Tarımdan Haber: Diyarbakır’da, soya ekim alanları geçen yıla kıyasla üç kattan fazla artarak 9 bin dekardan 33 bin dekara çıktı.

    Bu genişlemede, düşük girdi maliyetleri, devlet destekleri ve çiftçinin elde ettiği kazanç büyük rol oynadı. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, soyanın stratejik bir ürün olduğunu belirterek, bu ürünün yaygınlaşmasının hem çiftçi hem de Türkiye için önem taşıdığını ifade etti.

    Atalar, Diyarbakır’ın tarım potansiyeli yüksek bir il olduğunu ve soyanın bu bölgede birinci ve ikinci ürün olarak ekildiğini belirtti. “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” (TAKEP) çerçevesinde başlatılan “2. Ürün Soya Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” ile bu yıl çiftçilere yüzde 75 hibe oranıyla 127 ton sertifikalı soya tohumu dağıtıldı. Bu kapsamda yaklaşık 12 bin 500 dekarlık alan için soya tohum desteği sağlanarak mayıs ve haziran aylarında ekim gerçekleştirildi.

    Atalar, soyanın yağ sanayinde ve hayvan yemi üretiminde vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurguladı. Özellikle havadaki serbest azotu bağlama özelliği sayesinde, soya ekiminin ardından ekilen diğer ürünlerde gübre maliyetini düşürdüğünü ve verimi artırdığını ifade etti. Böylece, toprak yıpranmasının ve çölleşmenin önüne geçilebildiğini belirtti.

    2023 yılında 9 bin dekarlık alanda soya üretimi yapılırken, bu yıl uygulanan projelerle ekim alanı 33 bin dekara ulaştı. Atalar, “Bu umut verici bir durum. Çiftçilerin de desteğiyle soya, ilimizin ana ürünlerinden biri olacak.” dedi.

    Merkez Kayapınar ilçesi Çölgüzeli Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ekrem Büküm de ikinci ürün olarak soya ekimini tercih ettiğini belirterek, diğer ürünlere kıyasla daha düşük girdi maliyeti sunduğu için soya ekimini önerdiğini ifade etti.

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×