Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    ERZİNCAN’DAKİ FACİA TARIM VE HAYVANCILIĞI NASIL ETKİLEYECEK?

    Son Dakika Tarım Haberleri: Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalan 9 kişiye henüz ulaşılamadı. Uzmanlar ise yaşananların katliam olarak değerlendirilmesi ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini söyledi. Bölgedeki bütün yeraltı suyunun tamamen ağır metaller ve siyanürle kirleneceği ve hayvanların telef olacağı, tarım ürünlerinin zarar göreceği belirtildi.

    KAYAN KÜTLENİN HACMİ 10 MİLYON METREKÜP

    Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen alanda toprak kayması yaşandı. Olayda toprak altında kalan 9 işçiye henüz ulaşılamadı.  Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; “Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor.” dedi.

    YER ALTI SUYUNUN TAMAMI KİRLENEBİLİR

    Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük ise Erzincan’daki altın madenine dair, “Buranın çökeceğini önceden biliyorduk, defalarca söyledik. Toprağın kaydığı bölgeye bağlı olarak maden sahasının aşağıdaki çukur dolarsa bütün yer altı suyunun tamamı ağır metaller ve siyanürle kirlenecek” dedi. Cemalettin Küçük, “Buraya giriş çıkışların gerçek anlamda sadece maskeli, maskesini kullanmasını bilen, nükleer biyolojik kimyasal maske olarak adlandırılan, siyanür filtresi olan maskelerin kullanımını bilen kişilerin sadece o bölgede çalışma yapması gerekir” dedi.

    BİTKİSEL ÜRETİM ETKİLENECEK, HAYVANLAR TELEF OLABİLİR

    Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de bölgedeki tarımın, hayvancılığın ve yaban hayatının çok ciddi etkileneceğini söyledi. Şirket işlerini bitirip 5-10 yıl sonra bölgeden çekilmesi sonrası yıllarca sürebilecek bir tehlike oluşacak diyen Suiçmez, çevre kirliliği hepimizi etkileyecek, siyanür ve sülfirik asit nedeniyle Fırat havzasında sulanan geniş bir tarım zarar görebilecek dedi. Baki Remzi Suiçmez; hayvancılıkta toplu ölümler, arıcılık faaliyetleri ve balıkçılık, meyve ve sebze üretiminin havaya karışan tozlar nedeniyle bitki gözeneklerinin tıkanarak verim düşüşü olacağı, ceviz ağaçlarında verim düşüşü yaşanacağını dile getirdi ve madenin derhal kapatılması gerektiğini belirtti.

    MİLYARLARCA TON ZEHİRLİ MADDE FIRAT’A GİDİYOR

    Bölgede yaşayan çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, “Şu anda milyarlarca ton siyanür ve ölümcül madde Fırat nehrine doğru gidiyor. Madenin 350 metre altında Fırat nehrin barajı var” ifadelerini kullandı.

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×