Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    FINDIK ÜRETİCİSİNDE SERBEST PİYASA KORKUSU

    Tarımdan Haberler: 2023 yılı fındık alım fiyatları belli oldu, peki bu rakamlar üreticiyi memnun etti mi?

    Ordulu fındık üreticileri fiyatların biraz düşük kaldığını dile getirdi. Giresunlu üreticilerde ise serbest piyasa korkusu var.

    GİRESUN KALİTE 84, LEVANT KALİTE 82,5 TL’DEN ALINACAK

    Dünyanın en kaliteli yağlı fındığının üretildiği Giresun’da üreticiler açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirdi.

    Giresun kalite fındık fiyatının 84 lira, Levant kalite fındık için ise 82.5 lira olarak belirlenen fiyata ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere kilogram başına 2 lira 70 kuruş destekleme ödemesi yapacağı duyuruldu.

    Giresunlu üreticiler ise serbest piyasanın açıklanan fiyatın altında oluşacağı endişesini taşıdıklarını söyledi.

    Giresun’da sahile yakın kesimlerde daldan fındık hasadına başlayan fındık üreticileri açıklanan fiyatı iyi bulduklarını ancak beklentilerinin altında kaldığını ifade ederek asıl endişelerinin serbest piyasada oluşacak fiyat olduğunu kaydetti.

    DEVLETİN ALACAĞI FİYAT İYİ AMA SERBEST PİYASA ENDİŞESİ VAR

    Fındık hasadına başlayan üreticilerden Nihat Öztürk: “Açıklanan fındık fiyatı bugünkü serbest piyasanın üzerinde bir fiyat ama üretici yeni mahsul ürün için 100 TL’nin altında fiyat beklemiyordu. Çünkü fındık ticari bir ürün olduğu için önce bir maliyet hesabı yapılır ve üzerine refah payı konulur. Günümüz koşullarında bu maliyet hesabını yaptığımızda açıklanan fiyatla başa baş geliyor. Bu devletin açıkladığı resmi bir rakamdır. Devlet TMO vasıtasıyla randıman farkı ve destek ödemesiyle 100 TL’yi bulacaktır belki ama serbest piyasa ise bu fiyatın altında oluşacaktır. Üreticiler serbest piyasaya mecbur bırakılırsa asıl endişe orada yaşanmaktadır” dedi.

    SERBEST PİYASA AÇIKLANAN FİYATIN ALTINDA KALACAK

    Tirebolu’nun Yukarıboğalı köyündeki fındık üreticilerinden Hüseyin Öztürk ise; “Açıklanan fındık fiyatı destek ödemeleriyle fena değil ama bu devletin TMO aracılığı ile alacağı fiyat. Ancak gurbetçi olanlar, acil ihtiyaç sahibi olanlar, çocuğu okula gidecek olanlar mecburen serbest piyasada hemen fındığını satmak isteyecektir. Bu nedenle serbest piyasa her zaman açıklanan fiyatın altında oluşacaktır. Şu anda bizim tek endişemiz serbest piyasa koşullarının maliyetinin altında bir fiyattan oluşacak olmasıdır” dedi.

    ÜRETİCİYE GÖRE FİYATLAR DÜŞÜK KALDI

    Ordu Kayabaşı Mahallesi’nde fındık hasadı yapan üretici Şaban Eser: “Tek istediğimiz Toprak Mahsulleri Ofisi’nin erkenden devreye girmesi, manavların fındığımızı ucuza almaması. Allah razı olsun, açıklanan fiyatlar çok kötü değil ama daha iyi bekliyorduk.” diye konuştu.

    Uygar Yılmaz isimli fındık üreticisi de, fındık manavlarının 70-75 bandından ürünleri satın almak isteyeceğini, bu durumun kendilerini zorlayacağını ifade etti.

    Fındık hasadını sürdüren üretici Adem Yılmaz da, beklentisinin daha yüksek olduğunu dile getirdi.

    Son Yazılar

    spot_img

    Önerilen Yazılar

    Abone Olun

    ×