Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    GÜBRE HESAPLAMA PROGRAMI

    Gübre hesabı formülü ile dekara ne kadar azot, fosfor ve potasyum içeren gübre atılır öğrenebilir, gübre hesaplama programı sayesinde gübre takibi yapıp mahsullerin ve ekim yapılacak toprağın doğru oranda gübre alımını sağlayabilirsiniz.

    1 Gübre Hesaplama

    GÜBRE NEDİR?

    Kimyasal veya organik gübre; bitkilerin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için gereken, organik veya kimyasal bileşenler içeren mineral kaynağıdır.

    Bitkiler, atmosferden ve sudan aldıkları karbon, hidrojen ve oksijen haricinde, sağlıklı büyüme ve gelişim için azot fosfor potasyum gübre ihtiva eden çok sayıda temel besine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle tarımsal üretimde kullanılan gübreler bitkinin besin ihtiyacını karşılayarak bitki gelişiminde önemli rol oynar.

    Gübreler içerdiği bileşenlere göre organik, biyolojik ve kimyasal gübre çeşitleri olarak sınıflandırılsa da temel olarak bitkiye fayda sağlar. Bu faydalar:

    Kimyasal gübreler: Makro besinler olan nitrojen, fosfor ve potasyum esas olarak kimyasal veya inorganik gübrelerde bulunur. Bu kimyasal gübre türleri çoğunlukla kolay çözünür ve mahsulün büyümesini hızlandırdığı için sıklıkla tercih edilir.

    Organik gübreler: Organik gübreler esas olarak doğada bulunan elementlerden veya doğal materyallerin son ürününden yapılır. Kimyasal ve biyolojik gübre türleri gibi, bitkinin temel besin maddeleri olan potasyum, azot ve fosfor ihtiva eder. Özellikle; organik potasyumlu gübre, azot ve fosfor içeren DAP ve Map gübre bitki büyümesini desteklemeye yardımcı olan faydalı toprak organizmalarını arttırır.

    Biyolojik gübreler: Mikrobiyal aşılayıcılar veya biyogübreler olarak da bilinen biyolojik gübreler, toprak elementlerinin biyolojik süreç boyunca kullanılamaz formdan kullanılabilir forma sabitlenmesine yardımcı olur. Bu gübreler, besin açısından zayıf toprak yapısını düzeltmeye yardımcı olan ve potasyum fosfatı çözünebilir bir forma dönüştüren bakteri, alg ve mantar gibi mikroorganizmalar içerir.

    GÜBRE NE İŞE YARAR?

    Her üç gübre türü de, bitkilerin ve ekinlerin büyümesinde yardımcı olan önemli besinler sağlar. Fosfor, potasyum ve azotlu gübre, tüm gübrelerin farklı şekillerde sağladığı verimi artıran temel unsurlardır. Kimyasal gübreler yapay olarak seri üretilir. Fakat bitkileri hızlı bir şekilde canlandırır, bu nedenle yaygın olarak kullanılırken organik gübreler doğal süreçle hazırlanır ve hazırlanması zaman alır ancak diğer gübre çeşitlerine nazaran bitkiye gerekli tüm besin maddelerini verir. Doğaya ve insana zarar vermeyen biyogübreler de doğal bir süreçle üretildiği için işlenmesi zaman alır ancak toprak sorunlarını doğal olarak çözerek toprağın bitkiler için daha verimli olmasına yardımcı olur. Bu nedenle, herhangi bir gübre türü, bitkilerin düzgün ve sağlıklı büyümelerine yardımcı olan ana bileşendir.

    Bazen bitkiler hayatta kalmak için hızlı bir düzeltmeye ihtiyaç duyar, bu tür durumlarda bitkiler, gübreler tarafından karşılanan, hızla emilebilen besinlere ihtiyaç duyar. Özellikle organomineral gübreler kolayca çözünüp bitkiler tarafından hızla emilirler ve mümkün olan en kısa sürede bitkinin sağlığını geri kazandırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olurlar.

    Ayrıca gübreler bitkilerde hızlı gelişime yardımcı olduğu gibi tarımsal üretim için en iyi seçenektir. Bu durum talebi de artırmış olup, birçok gübre fabrikası da talebi karşılayabilmek adına sürekli çalışmaktadır. Böylece piyasada her türlü gübre kolayca bulunabilmektedir.

    Benzer olarak nüfus arttıkça, gıdaya büyük talep oluşmaktadır, bu nedenle talebi karşılamak için tarımsal mahsullerden iyi verim almak gerekir. Burada devreye giren gübre çeşitleri, bitkilerin hızlı ve sağlıklı büyümesini teşvik eden sayısız faydaları nedeniyle mahsullerin üretiminde önemli rol oynar.

    GÜBRE NASIL KULLANILIR?

    Gübrelerden en doğu şekilde faydalanmak için gübrelerin uygulama zamanı ve uygulama yöntemi bilinmelidir.

    Gübreleme zamanı seçilirken bitkinin ihtiyacı olan besinlerin topraktan sağlanamadığı zamanda doğru zaman gözetilerek uygulama yapılmalıdır. Gübrenin zamanı kadar uygulama şekli de bitkinin türü ve ekim sıklığına göre değişir. Ayrıca dekara ne kadar gübre atıldığı da önemli bir faktördür.

    Örneğin; 1 dönüme ne kadar gübre atılır? sorusunun cevabı dekara gübre hesabı gözetilerek gübre hesaplama formülü ile bulunabilir.

    DEKARA GÜBRE HESABI NASIL YAPILIR?

    Dekara gübre hesabının nasıl yapılacağı gübre hesaplama formülü girdilerinin belirlenmesiyle yapılır.

    Gübre hesabının başat unsurlarından biri olan ‘Gübre Türü’ (Potasyumlu, azotlu ve fosforlu gübreler) gübre hesaplama formülünün en önemli girdilerinden biridir. Daha sonra tarımsal üretimin yapıldığı ‘Bölge’ (Akdeniz, Ege, Marmara vb.), ‘Bitki Türü’ (Buğday, mısır, çeltik vb.), ‘Tarım Şekli’, ‘Topraktaki Organik Madde Miktarı’, ‘Kullanmak İstediğiniz Dekar Miktarınız’ gibi veri girdileri kullanmanız gereken toplam gübre miktarını hesaplamanıza olanak tanıyacaktır.

    GÜBRE HESAPLAMA PROGRAMI NASIL KULLANILIR?

    “1 dönüme kaç kilo gübre atılır?” merak ediyorsanız gübre hesaplama programı, diğer değişkenler tanımlandığında; örneğin 1 dönüm buğdaya ne kadar gübre atılacağı hakkında sizi bilgilendirecektir. Ya da benzer şekilde zeytin ağacına ve mısıra ne kadar gübre atılacağını gübre hesaplama formülü sayesinde öğrenebilirsiniz.

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×