Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    HAZİRAN BÖCEĞİ NEDİR, NASIL MÜCADELE EDİLİR?

    Haziran böceği nedir? Toprakaltı zararlısı olarak sınıflandırılan ve meyve bahçelerinde tarımsal mahsullere hasar veren bu zararlının yaşam döngüsünü; kültürel ve kimyasal olarak mücadele etme yöntemlerini öğrenin.

    Toprakaltı zararlıları olarak sınıflandırılan Haziran böceği (Polyphylla fullo), Akdeniz bölgesi, Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar birçok bölgede ve Türkiye’nin güneybatısındaki meyve bahçeleri, üzüm bağları, patates ve diğer birçok mahsul ile (nektarin, armut, elma, erik, ayva, şeftali, asma vb.) beslenen, zehirli olmayan tarım zararlılarıdır.

    HAZİRAN BÖCEĞİ NEDİR?

    Yetişkinleri 32-40 mm uzunluğunda, koyu kırmızı-kahverengi ön (Elytra) ve arka zar kanatlı, düzensiz beyaz beneklere sahip Scarabaeidae familyasından bir böcek türüdür.

    Bu böceklerin larvaları genellikle ‘C’ şeklinde ve 60-80 mm uzunluğundadır.

    HAZİRAN BÖCEĞİNİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

    Haziran böceklerinin yaşam döngüsü ortalama olarak üç yıldır.

    Erginler, haziran veya temmuz aylarında ortaya çıkar, ağaç (özellikle çam ağaçları) yapraklarıyla beslenir ve daha sonra genellikle kumlu topraklarda yumurtlar. Yaklaşık olarak her bir Haziran Böceği dişisi 30 yumurta bırakır.

    İlk yıl larvalar yaz sonu ve sonbahar başında çeşitli bitki kökleriyle beslenir ve kışı geçirmek için toprağın derinliklerine iner.

    İkinci yıl bahardan sonbahara kadar beslenmesi gereken larvalar, tekrardan köklere iner.

    Üçüncü yılın bahar sonu ve yaz başında gelişimlerini tamamlayan larvalar pupaya dönüşür ve ertesi sene ergin oluncaya kadar toprakta hareketsiz kalırlar.

    HAZİRAN BÖCEĞİNİN ZARARLARI NELERDİR?

    Türkiye’nin Güneybatı bölgesindeki meyve bahçelerinde ve üzüm bağlarında görülen Haziran Böcekleri, başta asma köklerine, gök ve ergin meyvelere -ayırt etmeden- kemirerek kalıcı hasar verir. Neticesinde bitkiyi veya meyveyi çürüterek tarımsal mahsule zarar verir.

    Tarımsal ürüne verilen hasar oranları %50 ve %80’e kadar çıkabilir, ancak kumlu toprakta yetiştirilen bağlarda, özellikle birkaç larva aynı konakçıdan beslendiğinde %100 hasar bildirilmiştir.

    Zararın çoğu larvalardan kaynaklanır. Gençken otsu bitkilerin kökleriyle beslenirler, yaşlandıkça çalı ve ağaçların köklerini kemirerek bitkinin solmasına ve hatta ölümüne neden olurlar.

    Yetişkinler çoğunlukla zararsızdır. Daha yakın zamanlarda bu böcek Antalya’da ciddi bir zararlı haline gelmiş ve birçok turistik yer, park ve bahçede çimleri istila etmiştir.

    HAZİRAN BÖCEĞİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ NELERDİR?

    Bitki kökleri ve meyveler için oldukça zararlı bir böcek olan Haziran Böceği tarımsal ekim yapılan bağ ve bahçelerdeki bitki köklerinde birkaç larva tespit edildiği anda larvaların nasıl yok edileceği ile ilgili planlar yapılmalıdır.

    Haziran Böceği mücadelesi kültürel (doğal) mücadele ve kimyasal (İlaçlı) mücadele olmak üzere ikiye ayrılır.

    HAZİRAN BÖCEĞİ İLE KÜLTÜREL MÜCADELE

    Bağ ve meyve bahçeleri yabani otlardan arındırılmalı ve larvaların hareketli olduğu ilkbahar ve yaz aylarında toprakta bahçıvanlık yöntemleri uygulanmalıdır.

    Haziran Böceği yumurtlamak için otlu toprakları tercih ettiğinden bu topraklar doğal bir şekilde işlenerek nadas bırakılmalı ve larvalar güneş ışığı ile avcı hayvanlara maruz bırakılmalıdır.

    HAZİRAN BÖCEĞİ İLE KİMYASAL MÜCADELE

    Haziran Böceği ile ilaçlı mücadele, genellikle toprağa uygulanan pestisitler ve insektisitler aracılığıyla gerçekleşir. Özellikle larvaların beslenme dönemleri olan ilkbahar ve yaz aylarında ilaçlama uygulamaları daha etkili olmaktadır.

    Kullanılacak ilaçlar ve dozlar hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en yakın il veya ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×