Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DAYANIKLI ÇEŞİTLER GELİŞTİRİLİYOR

    Tarımdan Haberler: Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğine bağlı stres koşullarına dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalarına hız kazandırdı.

    Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) öncülüğünde yürütülen projelerde, yerli ve milli üretimin artırılması hedefleniyor.

    Bu kapsamda, marul, soğan, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin dayanıklı çeşitlerini geliştirmeye yönelik araştırmalar öncelik taşıyor.

    TOHUMCULUKTA ÖNEMLİ ADIMLAR

    AGEM’in liderliğinde yürütülen tohumculuk araştırmaları, sebzelerde abiyotik ve biyotik streslere dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesine odaklanıyor. Bakanlığa bağlı araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektör iş birliğiyle 2004-2014 yılları arasında hayata geçirilen “Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi” kapsamında, 42 çeşit ve 320 nitelikli hat geliştirildi. Bunlardan 214 hat ve 31 çeşit sektöre kazandırıldı.

    KIŞLIK SEBZE TOHUMCULUĞUNDA YENİLİKLER

    Kışlık sebze tohumculuğu alanında TÜBİTAK-1007 Programı desteğiyle hayata geçirilen “Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve Çeşit Geliştirme Projesi”, verim ve kaliteye odaklanarak marul, mor havuç, soğan, brokoli ve kırmızı lahana gibi ürünlerde 57 çeşit adayı ve 1824 hat geliştirdi. Bu süreçte moleküler ve biyoteknolojik yöntemlerle ıslah süresi kısaltılarak 4 yılda nitelikli saf hatlar elde edildi. 2023 itibarıyla proje çıktılarının uygulamaya aktarımına başlandı.

    ESKİŞEHİR’DEN ATA TOHUMU ATAĞI

    Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ata tohumlarının korunması ve yaygınlaştırılması için önemli bir rol üstleniyor. Eskişehir, Bilecik ve Bursa’dan toplanan 18 çeşit ata tohumu, analiz ve çoğaltma çalışmalarının ardından çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Proje kapsamında çiftçilere 5 ila 50 kilogram arasında ata tohumları teslim ediliyor. “Sarıkelle buğdayı” ve “sünter buğdayı” gibi yerel çeşitler, tarla günleriyle tanıtılıyor.

    TOHUMLARIN GELECEĞİ GÜVENCE ALTINDA

    Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinde saklanan tohumlar, her yıl çoğaltılıp yenileniyor. Projenin başlangıcından bu yana 200 çiftçiye ata tohumları dağıtıldı. Proje yürütücüsü Dr. Savaş Belen, “Çiftçilerimize ata tohumlarımızın önemini anlatıyor ve onları tanıtmak için tarla günleri düzenliyoruz. Yerel çeşitlerimizin korunup sürdürüldüğünü göstermek istiyoruz.” dedi.

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×