Son Dakika Tarım Haberleri: Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Ulusal Su Kurulu’nun ardından, il merkezlerinde, havzalarda ve yerel düzeyde su kurulları göreve başladı.
Tüm iller ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Şehirlerin su yönetimi ve altyapı sorunları kapsamlı bir şekilde değerlendirildi, etkili çözümler ve stratejiler belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su yönetiminde eşgüdüm sağlamak, bütüncül bir yaklaşımla ülkenin su kaynaklarını daha verimli kullanmak amacıyla Ulusal Su Kurulu’nun kurulduğunu ve bu kurulun su yönetiminde en üst karar organı olduğunu vurguladı. Yumaklı, kurulun kısa ve uzun vadeli planlar, politikalar ve stratejiler geliştirerek su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik adımlar atılacağını ifade etti.
Yumaklı, “Ulusal Su Kurulu ile su arzına yönelik kısa ve uzun vadeli planlar ve stratejiler geliştirilecek. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için politikalar belirlenecek. Havza bazında yönetim planlarının uygulanması ile kamu kaynaklarının su yatırımlarında etkin ve verimli kullanılması sağlanacak. Ayrıca su tahsisi, arz-talep dengesi ve sektörel su tahsisleri gibi konular da değerlendirilecek. Kurul, aynı zamanda ulusal su planı, havza bazında yönetim planları, su verimliliği planları ve içme-kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamakla yetkili olacak.” dedi.
Ulusal Su Kurulu’nun çatısı altında, illerde su ile ilgili sorunların görüşülmesi ve çözüm üretilmesi, çözülemeyen problemlerin bir üst kurul olan havza su kuruluna iletilmesi ve hazırlanan su planlarının uygulanmasının takibi için İl Su Kurulları oluşturulduğunu belirten Yumaklı, bu kurullarda kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler gibi çeşitli kesimlerin temsil edildiğini kaydetti. Ayrıca il su kurullarının yılda en az bir kez vali başkanlığında toplanarak, su yönetiminde kurumlar arası koordinasyonu sağlayacağını ve entegre su yönetimi ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Yumaklı, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin farklı sektörler ve kurumların iş birliğiyle ortak kararlar alınarak uygulanmasını gerektirdiğini belirterek, “İl Su Kurulları, su yönetiminde sadece teknik bir yapı değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen önemli bir mekanizmadır.” diye ekledi.