Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Diyarbakır’da, vatandaşların yüksek katlı binalardan çok müstakil dubleks için arazi arayışına girmesi dolandırıcıların iştahını kabarttı.
Birinci derece tarım arazilerini vatandaşlara satmaya çalışan dolandırıcılar, dönümü 20 bin TL olan araziye en az 350 bin TL istiyor.
DİYARBAKIR’DA DEPREM FIRSATÇILARI İŞ BAŞINDA
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri de Diyarbakır. Kentte yüksek katlı apartmanlarda oturmak istemeyen depremzedelerin müstakil ve dubleks ev yapabilmek için kentin dışındaki arazilerle ilgili arayış içine girmesi fırsatçıların iştahını kabarttı.
Arsa spekülatörleri, bu durumdan faydalanmak için kırsal mahallelerde tarım arazisi, sulu arazi olan, tarım ve hayvancılık dışında hiçbir şekilde kullanılmayacak tapulu arazileri, ‘imara açılacak’ diyerek vatandaşlara pazarlandığı ileri sürüldü.
TARIM ARAZİLERİ HİÇBİR ŞEKİLDE İMARA AÇILAMAZ
Söz konusu iddialara ilişkin konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, 2017 yılında Bakanlar Kurulu’nun aldığı bir karar olduğunu hatırlatarak, bu karara istinaden tarım arazilerinin hiçbir şekilde imara açılamayacağını söyledi.
Tarım arazilerinin, tarımsal ve bitkisel üretim dışında hiçbir amaç doğrultusunda kullanılamayacağını belirten İskenderoğlu, “Depremlerden sonra Diyarbakır’da bazı şahıslar ellerindeki tapu ile vatandaşı kandırıyor. Esen, Güzelköy, Yaytaş ve Başil Mahallesi gibi mahallelerimizin kırsal kesimlerinde 100 yıl sonra da imara girmesi mümkün değil. Bunlar vatandaşı mağdur edip kandırıyor. Depremin boyutunu görüp korkan vatandaşın niyetini suistimal ediyorlar. Arazi sahipleri ‘buralar imara açılacak’, ‘Dicle Nehri’ne manzaralı’ bu çekici sözler adı altında vatandaşı kandırıyor. Dolayısıyla bu vatandaş mağdur oluyor” diye konuştu.
“DÖNÜMÜ 20 BİN TL OLAN ARAZİYİ EN AZ 350 BİN TL’YE SATIYORLAR”
“Dönümü 20 bin lira ile 40 bin lira arasında olan arazileri dolandırıcılar vatandaşa dönümü 350 bin ile 500 bin liraya kadar satıyor. 2007 yılından kalma tapular var. Şu anda bu tapular, 2 ve 3’üncü el insanlarda” diyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Yenişehir Belediyesi kesinlikle tarım arazilerinin imara açılmasına izin vermiyor. Yapılan yeni yapılar da yıkılıyor. Doğrusu da budur. Tarım arazileri bizden sonraki nesillere kalabilecek mülkiyetlerdir. Buralara villa ve konut yapılmasına karşıyız. Buralar ülkemizin verimli tarım arazileridir” dedi.
BAHSİ GEÇEN ARAZİLERDE YOL, SU, ELEKTRİK VE ALTYAPI YOK
Bahsi geçen arazilerde içme suyu, yol, elektrik ve altyapı olmadığını aktaran İskenderoğlu: “Bunların olması da mümkün değil. Çünkü belediye müsaade etmiyor. Özellikle muhtarlarımıza bu tarz duyumlar gidiyor. Çoğu da şöyle; vatandaşı tapu sahipleri kandırıp diyor ki, ‘biz burayı satıyoruz ama kimsenin haberi olmasın fiyat daha da yükselecek’ diye kimseye söylemiyorlar. Bu durumda ne muhtarın haberi oluyor ne orada yaşayan vatandaşın. Bu konu Diyarbakır’ın tamamı için geçerlidir. Aynı durum Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçeleri için geçerlidir. Yani Diyarbakır’daki tarım arazilerinde imarın açılması mümkün değil” ifadelerini kullandı.