Tarımsal Haberler: İneklerin atmosfere saldığı metan miktarı sık sık endişe konusu olurken, yeni araştırmalar bu hayvanların tarım arazilerine olan katkılarını gözler önüne seriyor.
Birleşik Krallık merkezli bir çiftçi derneği olan Soil Association Exchange tarafından yapılan bir çalışmaya göre, hayvanların yer aldığı araziler, sadece bitki yetiştirilen alanlara kıyasla üçte dört oranında daha fazla karbon depoluyor.
HAYVANLARIN GÜBRELERİ TOPRAK VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE KATKI SAĞLIYOR
SAE’nin baş yöneticisi Joseph Gridley, çiftliklere hayvan eklenmesinin toprak sağlığı ve biyoçeşitlilik açısından önemli faydalar sağladığını belirtti. Gridley, “Çiftliklerde hayvanlar varsa, emisyon miktarının 5-6 kat daha fazla olacağı açık. Ancak hayvanlar sayesinde toprak sağlığı gelişiyor ve biyoçeşitlilik artıyor.” dedi.
ÇİFTLİK HAYVANLARI İKLİM ÜZERİNDE NASIL BİR ETKİ YAPIYOR?
Çiftlik hayvanlarının insan kaynaklı emisyonların yaklaşık yüzde 14’ünden sorumlu olduğu biliniyor. Bununla birlikte, tarım alanlarının toprak kalitesi de zamanla bozuluyor. 2015’te BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya üzerinde sadece 60 hasat yılı kalmış olabileceğini öngörmüştü. Ancak Oxford Üniversitesi’nin 2021’de yaptığı daha güncel bir araştırma, toprakların durumunun daha karmaşık olduğunu ve bazı arazilerin binlerce yıl boyunca tarıma uygun olabileceğini ortaya koydu.
METAN EMİSYONUNU AZALTMAK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Dünya ineklerin metan salımını azaltmak için çeşitli yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Yemlere probiyotikler, uçucu yağlar ve deniz yosunu eklenerek metan gazı emisyonlarının düşürülmesi çalışmaları devam ediyor. Ancak çiftçilerin olanakları kendi bütçeleriyle kullanmasının zor olduğu için hükümetlerin üreticileri desteklemesi gerekiyor.