Tarımdan Haber: Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, orman köylü ve kooperatiflerine verilecek kredi ve hibe yönetmeliğinde düzenleme yapıldı.
Resmi Gazete’de yer alan karara göre, kredilerde proje tutarının en az yüzde 3’ü oranında köylü katkısı sağlanmasına hükmedildi. Kooperatif veya kooperatif üst kuruluşlarınca uygulanacak sosyal amaçlı projelerde öz kaynak katkısı ise proje tutarının en az yüzde 10’u oranında olacak.
KREDİ VE HİBE ESASLARI BELİRLENDİ
Orman köylülerinin kalkındırılmalarına katkıda bulunmak amacıyla orman köylülerine, kooperatiflere ve kooperatif üst kuruluşlarına verilecek kredi ve hibenin esaslarını belirleyen yönetmelikte düzenlemeler yapıldı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve orman köylülerinin kalkındırılmalarının desteklenmesi faaliyetlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, ferdi kredi tanımında, “her aileden yalnız bir kişiye verilen kredi” ibaresi “her hane halkından yalnız bir kişiye verilen kredi” olarak değiştirildi. Yönetmeliğe eklenen “Hane halkı” tanımıyla da sağlanacak ferdi kredinin aynı aileden olmasına bakılmaksızın aynı konutta ikamet eden kişi veya kişilerce kullanılabilmesinin önü açıldı.
YÜZDE 3 KÖYLÜ KATKISI
Ormana olan baskıyı azaltıcı veya yaşam kalitesini iyileştirici projeler ile yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili projeler olarak tanımlanan sosyal nitelikli kredilerde köylü desteğinin aranmayacağına yönelik maddede yapılan düzenlemeyle bu nitelikteki kredilerde proje tutarının en az yüzde 3’ü oranında köylü katkısı sağlanmasına hükmedildi.
Bu kapsamda kooperatif veya kooperatif üst kuruluşlarınca uygulanacak sosyal amaçlı projelerde öz kaynak katkısı ise proje tutarının en az yüzde 10’u oranında olacak.
Ferdi kredi şartları arasında yer alan “orman köylüsü olduğunun belgelendirilmesi” şartı kaldırıldı. İlgili maddeye eklenen fıkraya göre, genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yerleşim yerlerinden orman köylerine taşınanlara, afet ilanı tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvurmaları halinde, orman köylüsü tanımındaki ikamet süresi, 3 ay olarak uygulanacak.