Tarım Dünyası: Balıkesir’in Erdek ilçesinde Kapıdağ Yarımadası’nda üretilen, balığın yanında tüketilmesi dolayısıyla “balık soğanı” olarak bilinen mor soğanda hasat başladı.
Bir süre önce coğrafi işaret alarak tescillenen mor soğan, yumuşak olması dolayısı ile Türkiye’nin birçok yerinden talep görüyor.
MOR SOĞAN ERDEK’E BAĞLI 5 MAHALLEDE ÜRETİLİYOR
Erdek ilçesinde Kapıdağ Yarımadası’ndaki 5 kırsal mahallede üretilen, yumuşak, sulu ve tatlı, çoğunlukla balığın yanında tüketilmesinden dolayı “balık soğanı” olarak bilinen mor soğan, yoğun talep görüyor.
Türkiye’de sadece Kapıdağ bölgesinde üretilen, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işareti alınan mor soğanda hasat dönemi sürüyor.
İlçede yaklaşık 500 dekar alanda yetiştirilen ve topraktan söküldükten sonra barakalarda saplarından örülen soğan, yoğun ilgi görüyor.
YAĞIŞLAR SOĞAN HASADINI BİR AY GECİKTİRDİ
Üreticilerden Ayhan Ermiş ise 60 yaşında olduğunu 10 yaşından bu yana bu meslek ile uğraştığını ve yağışlardan dolayı rekoltede biraz düşüş olduğunu ama çok fazla kaybın yaşanmadığını ifade etti.
Tarladan sökülen soğanın hemen satıldığını belirten Ermiş, kısa sürede soğanın biteceğini dile getirdi.
Ahmet Ermiş: “Normalde Haziran’ın 15’inde başlıyoruz bu sene yağmurlardan dolayı geç başladık. Soğuk oldu hava normalde Haziran 10 ya da 15’inde söküm oluyor. Seriyoruz tarlada kurutuyoruz. Mor soğanın özelliği genetiğiyle oynanmamış kendi tohumu, zaten bu soğan salataya girdimi kendi suyunu salıyor özelliği budur ve salata değişik oluyor. Dünyada 2 yerde yetiştirildiğini biliyorum ama özelliği yumuşak acı da değil” şeklinde konuştu.