Tarımdan Dünyası: Muğla’da zeytin hasat mevsimiyle birlikte zeytinyağı üreticileri için önemli bir dönem başladı.
Bu kapsamda, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere ve sektör paydaşlarına yönelik bir istişare toplantısı düzenleyerek, zeytinyağı sektörünün geleceğine dair hedef ve projeleri paylaştı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, yaptığı konuşmada, “Muğla, Bakanlığımızın teşvik ve destekleri sayesinde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya pazarında önemli bir konuma geldi.” diyerek, Muğla’nın zeytinyağının marka değerine vurgu yaptı.
MUĞLA, ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE ÖNE ÇIKIYOR
Muğla genelinde yaklaşık 19,7 milyon zeytin ağacına sahip olan şehir, TÜİK 2023 verilerine göre 175 bin ton dane zeytin üretimi gerçekleştiriyor. Toplantıda konuşan Saylak, organik ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasının önemine değinerek, il genelinde 762 üreticinin 55 bin dekarlık alanda organik tarım, 116 üreticinin ise 14 bin dekarlık alanda iyi tarım uygulamaları ile üretim yaptığını belirtti. Saylak, bu uygulamaların Muğla’nın kalite odaklı bir üretim modeline sahip olduğunu ve üreticilerin de bu konuda giderek bilinçlendiğini ifade etti.
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADA
Muğla, Türkiye genelinde yağlık zeytin üretiminde 162 bin 282 ton üretimle ikinci sırada, toplam sofralık ve yağlık zeytin üretiminde ise 174 bin 398 ton ile dördüncü sırada yer alıyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son yıllarda zeytin ağaçlarında verimlilik sorunlarının giderilmesi ve kalite artışı sağlanması amacıyla çeşitli projeler hayata geçirdi. Saylak, “Menteşe, Yatağan, Milas ve Bodrum’da yürütülen ‘Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunlarının Giderilmesi Projesi’ kapsamında 455 dekar alanda 54 çiftçimizle çalışma yaptık. Bu proje ile 2 erken uyarı sistemi kurduk ve sayısını 5’e çıkardık.” dedi.
İYİ TARIM UYGULAMALARI VE ORGANİK TARIMDA ATILIMLAR
Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü desteğiyle yürütülen “Zeytinde İyi Tarım Uygulamaları” ve “Organik Zeytinyağının Öyküsü” projeleri ile kuraklık etkilerinin azaltılması amacıyla 400 dekar alan için 2.350 kg kaolin kili dağıtıldı. Bu destekler, zeytin üreticisinin kuraklık gibi zorlu koşullarla başa çıkmasına katkı sağlarken, üretimde sürdürülebilir bir yaklaşımı da teşvik ediyor.
KALİTE YARIŞMASIYLA MARKA DEĞERİ ARTIYOR
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2019 yılında başlattığı “Zeytinyağı Kalite Yarışması” ile kaliteli ve markalaşmış zeytinyağı üretimini teşvik ediyor. Saylak, bu yıl 5’incisi düzenlenen yarışmanın, yerel markaların sayısını artırdığını belirterek, “2019-2024 yılları arasında 50 zeytinyağı markası oluşturduk.” dedi.
YATIRIMLAR VE İSTİHDAMLA GÜÇLENEN ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ
Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında zeytin ve zeytinyağı sektörüne önemli yatırımlar yapılırken, 2006-2024 yılları arasında 38 projeye toplam 24,5 milyon TL hibe ödemesi yapıldı. Bu projelerle birlikte 346 kişiye istihdam sağlanırken, 2022 ve 2023 yıllarında 689 kişiye Zeytin Hasat Makinesi teslim edildi. Bu destekler, zeytinyağı üreticilerinin teknolojik donanımını artırarak hem kaliteyi hem de verimliliği yükseltiyor.