Tarım ve Orman Bakanı Son Dakika: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, narenciye üretiminin geçen yıla göre düşeceğini ancak önemli olanın tarımsal sanayiyi geliştirmek olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bazı programlara katılmak ve incelemelerde bulunmak için Hatay’daydı.
Portakal, mandalina, greyfurt ve limonun bu yıl da önemli ürünlerinden olacağını dile getiren Bakan Yumaklı, “Geçtiğimiz yıl 8 milyon tona yakın narenciye hasadı yapılmıştı. Bu yıl rakamın bir miktar daha düşüğü olacak diye öngörüyoruz.” dedi.
Yumaklı, narenciye ürünlerine ilişkin alınan tedbir ve kararları uygulamaya başladıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Ürünlerin üretilmesinden ziyade bunların sanayisi konusu son derece önemli. Bugün elbette ürünler son derece temiz, taze şekilde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüketicilerin ellerine, raflara ulaşıyor ancak tarımsal sanayi kısmı da son derece önemli. Dolayısıyla bu bölgede özellikle tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere çok farklı yatırımların yapılmasını sağlayacağız inşallah.”
SUYA 22 YILDA 10 BİN YATIRIM
Hassa ilçesindeki Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. kısım alanında incelemede bulunan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada “22 yılda ülkede 10 binin üzerinde su ve sulama tesisi, baraj, taşkın koruma yatırımı yapmış durumdayız. Bunların bugünkü rakamları itibarıyla değeri yaklaşık 2,5 trilyon lira. Asi Nehri’nde 2023 yılında yaklaşık 40 kilometrelik bir kanal temizliği gerçekleştirilmişti. Asi Nehri’nin ıslahını kısım kısım planladık. Planlandığı gibi ve projelere uygun bir şekilde tamamlamış olacağız. Şu anda bulunduğumuz yer Tahtaköprü Barajı’nın sulamasıyla alakalı daha doğrusu sulama bölümüyle ilgili bir kısımdayız. Tahtaköprü Barajı’nın yükseltilmesiyle ilgili işlemin tamamlandığını belirtmek istiyorum.’’ dedi.
Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyar liralık su yatırımı planlandığını dile getiren Yumaklı, “Bunların 16 milyar kısmı tamamlandı, 30 milyar liralık bir yatırım devam ediyor. Bunları da en geç 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Hem başta Hatay olmak üzere bütün deprem bölgesinin hızlıca ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmayı tamamlamış olacağız.” dedi.
Bakan Yumaklı, uzun dönem yağışlarının iklim değişikliğinin etkisiyle kısa zamanda dar alanlara yağmasının taşkın riski oluşturduğunu belirterek şöyle konuştu: “İklim değişikliğinin etkisini su başlığında değerlendirerek, gerekli tedbirleri alıp yatırımları yapmaya devam ediyoruz. Hatay’da su kısıtı olan 2 ilçemiz var. Tarımsal Üretim Planlamasında su kısıtı olan ilçelerde üretim planlamasına dâhil ürünlerin üretilmesi durumunda orada ekstradan bir su kısıtı desteği verilecek.”
Bölgenin hayvansal üretimde de önemli kapasitesinin olduğuna işaret eden Yumaklı, depremlerin ardından duraksayan performansı harekete geçirmek için farklı projelere devam ettiklerini anlattı.