Tarım Dünyası: Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde fındığa alternatif gelir kaynağı oluşturmak amacıyla salep fidesi ekimi yapıldı.
İlçenin Akçiriş Mahallesi’nden Hanife Özcan, Geyikli Mahallesi’nden Hanife Bayraktar ve Üzümözü Mahallesi’nden Çağlar Özdemir’e ait oluşturulan bahçelerde 2020 yılında salep fidanının Trabzon’da toprakla buluşması sağladı.
TRABZON’DA 3 YILIN ARDINDAN SALEP HASADI YAPILDI
Trabzon Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar ise yaptığı konuşmada; “Fındık üreticilerine alternatif ürün oluşturulması için birbiri ardına çözüm üretmeye başladık. Kültür mantarcılığı, seracılık, salma tavukçuluk, aronya fidan dağıtımı ve değişik konularda atılımlar yaptık. Fakat bu atılımlarda üreticilerimizle ikinci aşamaya geçemedik.”
SALEP ÜRETİMİNDE YILI ARDINDAN 2 DİKİME GEÇTİK
Trabzon Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar; Trabzon’da ilk defa Şalpazarı İlçesinde 3 çiftçiyle getirisi yüksek olan salep dikimi için önceden toprak tahlillerini yaptığımız 20 metre karelik alanlarda 3 bahçede ekimini 2020 yılında yapmıştık.
Şalpazarı Akçiriş, Üzümözü ve Geyikli Mahalleleri’nde oluşturduğumuz bahçelerde Trabzon’da ilk defa Şalpazarı ilçesinde gerçekleştirdik.
Bu salep bahçelerimizin Akçiriş Mahallesi’nde bulunan Hanife Özcan’ın bahçesini Şalpazarı Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulamalı örnek bahçe olarak belirledik dedi.
SALEP ÜRETİMİ KOLAY ELDE EDİLMİYOR
Trabzon ve Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar tarafından Şalpazarı’nda 3 çiftçiden birisi olan Akçiriş Mahallesi’ndeki örnek salep bahçesi üreticisi Hanife Özcan Ziraat Odası, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlığı tarafından yapılan gerekli incelemelerin ardından gerekli izinlerin alınmasıyla beraber Samsun 19 Mayıs Salep Evi tarafından dikim ruhsatı ve imza karşılığı faturalı fidanların 28.12.2020 yılında teslim edilmesiyle beraber örnek bahçedeki 3 yılı ardından Mayıs 2023 ayı sonunda sökülen fidanların, haziran ayında tekrar toprakla buluştuğunu belirtti.
Özcan: “Bu ürünü sadece pişmiş hayvan gübresi haricinde başka gübre kullanmıyoruz. Ancak üretim sırasında salep bahçesinde çok yabancı otlar oluyor bu otlarla mücadele etmek gerekiyor. Zamanında bahçeyi otlardan temizlemesen bu sefer bahçedeki ürünler gelişim gösteremediğinden kayboluyor” dedi.