3 farklı kentte şap hastalığı görülmesi üzerine adeta seferberlik ilan edildi. 81 ilde hayvan pazarları kapatıldı, hayvan girişi ve çıkışı yasaklandı. Bir yandan da aşılama çalışmaları devam ediyor. Yasağa uymayanlara ise para cezası uygulanacak.
Yurdun neredeyse tamamı şap korkusu yaşarken Trakya Bölgesi’nde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar rahat. Zira şap hastalığı Trakya Bölgesi’nde görülmüyor.
TRAKYA 13 YILDIR ŞAPTAN ARİ BÖLGE
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Trakya’nın şap hastalığından 13 yıldır ari bölge olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et tüketimlerini yapabilirler.” dedi.
Aksoy, Trakya’nın hayvan refahı ve hayvan sağlığı konusunda hiçbir problem yaşanmadığını ifade ederek “Trakyamız zaten şap hastalığından aşırı ari bölge olduğu için Kırklareli’miz de dahil Trakya’daki bütün illerde bu hastalıkla ilgili bir problem yok, şu anda görülen bir vaka yok. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et tüketimini yapabilirler” dedi.
KIRKLARELİ’DE ŞU ANDA VAKA YOK
Kırklareli’nde şu anda aşılama çalışmaları için devletin gönderdiği aşıları beklediklerini belirten Mehmet Aksoy: “Aşılar geldiği an zaten bütün bölgeyi kontrol altında tuttuğumuz için aşı işlemlerine hazır bir şekilde başlayacağız. Dolayısıyla bizim kendi ilimizde şu anda böyle bir vaka yok böyle bir vakada görülmedi. Zaten Kırklareli, Tekirdağ, Edirne yani Trakya Bölgesi’nin tamamı ari bölge. Hastalıktan ari bölge olduğu için bizim bölgemizdeki hayvanlarımızın hem hayvan refahı, hem hayvan sağlığı konusunda bir problemi yok. Bizim ilimizde de en kısa zamanda tekrar aşılamayı yapacağız. Zaten bir şap hastalığında sürekli kontrol altında ve aşılamalar yaptığımız için bizim bölgemizle ilgili bir problem görülmüyor. Vatandaşlarımız rahat olsunlar bu konuda.” ifadelerini kullandı.
ŞAP HASTALIĞININ İNSANLARA HİÇBİR ZARARI, BULAŞMA RİSKİ YOK
Ülke genelinde iki yerde rastlanıldığını aktaran Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, hastalığın insana bir zararı olmadığını söyledi. Aksoy: “Trakya Bölgesi dışarıdan hayvan hareketine kapalı olduğu için bölgede bir risk ile karşı karşıya kalmadık.” dedi.
Kesilen hayvanların kontrollü yapıldığını dile getiren Aksoy: “Bizim etle ilgili, et ürünleriyle ilgili zaten bütün kesimler kontrollü olduğu için, mezbahalarda kesildiği için her hayvanın sağlık kontrolü yapılır. Kesildikten sonra kontroller yapılır eğer hastalıklı değil ise tüketime sunulur. Dolayısıyla kaçak olan veya kaçak şekilde bir hayvanın Trakya’daki aşılı ari bölgeye girmesi mümkün değil. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et tüketimlerini yapabilirler.” şeklinde konuştu.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ AVRUPA ÜLKELERİNE TRAKYA’DAN GÖNDERİLİYOR
Süt ve süt ürünlerinin Avrupa Ülkelerine Trakya’dan yapıldığını belirten Mehmet Aksoy, “Kırklareli’nde şu anda bizim küçükbaş olarak 465 bine yakın bir hayvanımız var. Büyükbaşta da 155 bin civarı bir hayvanımız var. Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ve Avrupa ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı bizim ilimizde bizim bölgemizde, Trakya’da yapılıyor. Dolayısıyla bizim bölgemiz bu konuda en hassas bölgelerden bir tanesi.” diye konuştu.