Tarım Haberleri: Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Murat Kaya, Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve su kıtlığının tarım sektörü üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Kaya, halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısının tamamlanmadığını belirterek, “Sulamaya açılacak her metrekare tarım arazisi ülkemiz için büyük bir kazanım olacak.” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SU KULLANIMINDA KRİTİK RAKAMLAR
Murat Kaya, toplantının açılışında, iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Su kıtlığının dünya genelinde büyük bir tehdit haline geldiğini ifade eden Kaya, 2025 yılında 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı yaşayacağı öngörüsünü paylaştı. Türkiye’nin yıllık toplam kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu belirten Kaya, bu miktarın yüzde 77’sinin tarım sektöründe kullanıldığını söyledi.
“VAHŞİ SULAMAYI BIRAKMALIYIZ”
Kaya, tarımda verim kaybına ve toprakta tuzlanmaya neden olan geleneksel vahşi sulama yöntemlerinin terk edilmesi gerektiğini belirterek, “Çiftçilerimize bilinçli su kullanımı konusunda eğitimler verilerek, dekarda kullanılacak su miktarı belirlenmelidir. Tarla içi modern sulama sistemleri üreticilerimiz tarafından hayata geçirilmelidir.” dedi.
BİTKİSEL ÜRETİMDE TARLA ÜRÜNLERİ AZALIYOR, MEYVE VE SEBZE ARTIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı ikinci bitkisel üretim tahminine atıfta bulunan Kaya, tarla ürünlerinin üretiminde düşüş yaşanmasının, buna karşın meyve ve sebze üretiminin artmasının beklendiğini ifade etti. Tahminlere göre, tarla ürünlerinde üretim miktarının 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyvelerde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Kaya, “Tarsus’un üretime katkısını artırmamız ve bu katma değeri göz ardı etmememiz gerekiyor.” dedi.
YENİ TİCARET YOLLARINA İHTİYAÇ VAR
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ise toplantıda, tarımsal üretim ve ticaretin değişen dinamiklerine dikkat çekti. Geleneksel ticaret yollarının dışında, daha uzak ülkelere ulaşabilecek yeni ticaret yollarına ve hızlı çözümlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Teke, “Son yıllarda tarımsal üretimde sürekli değişen dinamiklere tanık oluyoruz. Üretimin pazarlanması ve ticareti için daha geniş bir perspektif geliştirmeliyiz.” dedi.