Tarım Bakanı Son Dakika: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 6 yıl genel müdürlük yaptığı Gübretaş’ın da aralarında bulunduğu şirketlerin kendi aralarında anlaşarak rekabeti engelledikleri, bu suç nedeniyle şirketlere ceza kesilmesi gerektiği açıklandı.
Rekabet Kurulu soruşturma heyeti, gübre sektöründeki fiyat artışları nedeniyle yürütülen soruşturmada 6 teşebbüs hakkında idari para cezası uygulanması yönünde görüş bildirdi.
Heyet ayrıca, 3 firmanın ihlal süresinin 1-5 yıl arasında olması nedeniyle para cezalarının artırılmasını talep etti.
GÜBRE ŞİRKETLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA 2021’DE AÇILDI
Rekabet Kurumu, gübre şirketlerinin ortaklaşa hareket ederek fiyatları yükselttikleri şikayetini değerlendirip 7 gübre şirketi hakkında 2021 yılında soruşturma açtı.
Soruşturma heyeti, incelemelerin sonunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 6 yıl genel müdürlük yaptığı Gübretaş’ın da aralarında bulunduğu şirketlerin kendi aralarında anlaşarak rekabeti engelledikleri, bu suç nedeniyle şirketlere ceza kesilmesi gerektiğini açıkladı.
Gübre şirketleri hakkında hazırlanan rapor, Rekabet Kurulu üyelerine açıklandı. Kurul, raporla ilgili şirket temsilcilerinin sözlü savunmasını dinledi.
Soruşturma raporunda, Gübretaş’ın rekabet ihlalini 2021’den önceki 1 ile 5 yıl boyunca sürdüğü belirtildi.
GÜBRETAŞ’TA YÖNETİCİYDİ
Bu dönemin tam da Bakan Yumaklı’nın genel müdür ve icracı yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı döneme denk gelmesi dikkat çekti.
Bakan Yumaklı, Ekim 2016’dan Nisan 2022’ye kadar Gübretaş’ı yönetmişti. Soruşturma heyetinin raporu hakkında nihai kararı Rekabet Kurulu üyeleri oylama sonucu verecek.
6 GÜBRE FİRMASINA PARA CEZASI UYGULANABİLİR
Soruşturma tarafının, teşebbüsler olan BAGFAŞ, EGE GÜBRE, GEMLİK, GÜBRETAŞ ve TOROS’un rekabete hassas bilgilerin değişimi yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerini belirten soruşturma heyeti, bu teşebbüsler hakkında anılan Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiğini bildirdi.
GELİRLERİNİN YÜZDE 0,5’İ İLA YÜZDE 3’Ü ARASINDA
Görüşte, temel para cezasının hesaplanmasında ihlale taraf teşebbüslerin kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 0,5’i ila yüzde 3’ü arasında bir oranın esas alınması gerektiği belirtildi.