Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    TOPRAK YERİNE MİNERALLİ TAŞLARLA DOMATES ÜRETİLECEK

    Kocaeli’nin Darıca ilçesinde toprak yerine mineralli taşlar kullanılarak domates yetiştiriciliğine başlandı.

    Kurulan sistemin tamamen yerli olduğu ve örtü altı seracılıkta verimi yükselteceği belirtildi.

    BU PROJE TARIMDA ÖRNEK OLACAK

    Darıca Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğinde Organomineral Hidroponik Sistem ile domates yetiştiriciliğine başlandı.

    Bin 995 adet ata tohumunun yanı sıra çeşitli türlerde domates fidanının dikildiği serada, mineralli taşlar kullanıldı. Her aşaması Gebze Teknik Üniversitesi’nin koordinasyonunda yapılan çalışmanın Türkiye’de ilk olduğu bildirildi.

    TARIMIN GÜZEL BİR ÖRNEĞİ OLACAK

    Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, yürütülen çalışmanın, örtü altı seracılıkta verimi yükselteceğini ve bu alandaki maliyetleri düşüreceğini söyledi.

    Kara: “Bu sistem tamamen yerli çünkü bu alanda özellikle topraksız alanda kullanılan sistem Kokopit denilen malzemeler genellikle dışardan geliyor. Bunlar dışardan ithal ediliyor. Sıvıları, gübreleri dışardan geliyor. Bizim yöntemimiz, daha doğal bir yöntemle bitkiyi hızlı büyüten bir sistem. Bugün domates bitkisinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Eğer başarılı olursa bu yöntem kurak topraklarda sürdürülebilir tarımın güzel bir örneği olacak” dedi.

    TARIM ALANLARIMIZ YOK, ÜRETİM YOK

    Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ise Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi ve Darıca Belediyesi ortak bir proje yaptı. Hem farkındalık oluşturmak hem de serada üretilen ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmak amacıyla böyle bir çalışma başlatıldı.

    Başkan Bıyık: “Darıca gerçekten toprak fakiri bir alan. Tarım alanlarımız yok, üretim yok. Buralarda yaptığımız üretimle tarımı destekleyeceğiz hem de sosyal farkındalık projesiyle belki de Türkiye’de ilk olan projelerden bir tanesi olan çalışmayı hayata geçirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

    BİTKİNİN KULLANMADIĞI SU GERİ DÖNÜŞECEK

    İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük ise, “Ülkemizde ilk kez kullanılan teknikle bugün burada ekim yapıyoruz. İthal olan dolgu malzemesiyle ülkemizde tamamen yerli olan cürufla burada ekim yaptık. Bu konunun ayrıca bir önemi de ülkemizde su tasarrufunun stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle bitkinin kullanmadığı suyun tamamının geri dönüşecek olması. Gebze Teknik Üniversite’sinin iş birliğiyle buradaki bitkilerin, vitamin ve minarelerin oranlarını ayarlanarak, burada bitkinin alacağı sadece minareli ve vitaminleri alarak bitkiye sağlamak, onun dışında kalan suyun da 99 oranında geri dönüşümünü sağlamak için çalışıyoruz. Biz İl Tarım Müdürlüğü olarak uygulamada teknik destek sağlıyoruz. İki ay sonra haziran ayında hasadını yapmayı planlanıyoruz” diye konuştu.

    Son Yazılar

    spot_img

    Önerilen Yazılar

    Abone Olun

    ×