Tarım teknolojilerine yapacağınız yatırım masraflarınızı düşürerek; tarımı, doğru ve anlamlandırılmış veri ile yönetilebilir hale getirdik.
• Topraq Tarım Teknolojileri firmasını tanıyabilir miyiz?
Topraq, yeni nesil sensör ve yapay zeka bazlı dijital tarım servisleri geliştirerek, çiftçilerimizin yaşamlarını iyileştirme vizyonuyla 2019 yılında yüzde yüz yerli bir iştirak olarak kuruldu.
Yolculuğumuz, sahadan gerçek zamanlı ve doğru tarımsal verilere daha uygun maliyetler ile ulaşabilmek adına kendi donanım ve sensörlerimizi (IOT) tasarlamak ve üretmek ile başladı.
Sensör verilerinin yanı sıra, çiftlik ve detaylı saha verisi toplayabilmek için özel amaçlı tarımsal yazılımlar geliştirmek odaklarımızdan biri.
• Çiftçilere sunduğunuz ürünleriniz ve hizmetleriniz nelerdir?
Çiftçilerimizin teknolojiyi doğru zamanda doğru veri ile kullanmalarının önemine inanıyoruz. Kullanıcı dostu servislerimiz ile günlük kararları kolaylıkla almalarını sağlamaya ve yaşam kalitelerini arttırmaya özen gösteriyoruz.
Veriye ve bilime dayalı bilgiler ile tarım arazilerini yönetmelerini sağlamak, kaynaklarını verimli şekilde kullanmalarının ötesinde gerek elektrik gerek ise su kaynaklarında tasarruf sağlamak çiftçilerimize fayda sunduğumuz başlıca konular. Bu katkıyı farklı yeni servisler ile arttırmaya yönelik çalışmalarımız hala devam ederken şu an için sunduğumuz hizmetler;
T-Irrigate: Sulama Optimizasyon İstasyonu; çiftçilerin sulamalarını doğru zamanda doğru miktar ile yönetebilmelerini sağlayan yapay zeka tabanlı bir sulama optimizasyon çözümüdür. Toprak altına farklı seviyelere yerleştirilen sensörler aracılığı ile topladığımız verileri Topraq AI Platform’da anlamlandırarak çiftçilerimizin sulamalarını yönetmelerini sağlıyoruz. Ürün çeşidi ve sulama altyapısına göre T-Irrigate kurulumlarımızı çeşitlendiriyoruz.
İhtiyaca yönelik olarak farklılaştırdığımız kurulumlarımız;
• T-Irrigate Plus ile damlama sulama gerçekleştiren üreticilerimizin sahalarına sadece damlama altına değil iki delik arasına da yerleştirdiğimiz toprak sensörleri ile suyun toprak altında yayılımını takip ederek sulama kararları almalarını sağlıyoruz.
• T-Irrigate Pivot Akıllandırma ile center pivotları farklı sensörlerle akıllandırarak üreticilerimizin pivot sistemlerini daha efektif kullanmalarını sağlıyoruz. Toprak sensörlerimizin yanı sıra istasyonumuza entegre ettiğimiz yağmur sensörü ile Homojen Yağmurlama takibi ile mm cinsinden sulama bilgisi, ultrasonik debimetre ile tonaj bilgisi, Su Basınç Sensörü ile sulama hattı boyunca etkili sulama denetimi sağlıyoruz.
• T-Irrigate Sprinkle kurulumumuz ile geleneksel ve diğer sulama yöntemlerinden farklı olarak uzun saatler süren sprinkle sulama sonrasında toprak nemlilik oranını doğru şekilde takip etmelerini sağlıyoruz.
T-Irrigate Pressure: Su Basınç; sulama hattında kritik noktalara sıvı basıncı sensörü yerleştirerek aktif sulama esnasında su basıncı ile ilgili gerçek zamanlı verileri iletiyoruz. Üreticilerimiz bu sayede oluşabilecek basınç problemlerinden anında haberdar olarak hızlı aksiyon almalarına yardımcı oluyoruz.
T-Weather: Tarım İstasyonu; yerel hava verilerine gerçek zamanlı olarak uzaktan erişebileceğiniz akıllı bir tarım istasyonudur. Elde edilen veriler ile anlık hava durumu kontrolü yapılabilir, önceden hastalıklar belirlenebilir, bitkilerinize ideal büyüme koşulları oluşturabilir ve takibini yapabilirsiniz.
T-Weather: Donla Mücadele; topografik yapı farklılığı nedeniyle mikroklima iklimin görüldüğü üretim alanlarında sıcaklık farkları yoğun olarak hissedilmektedir. Sahaya kurulan hava sensörleri sayesinde, üreticilerimize ‘düşük sıcaklık alarmı’ ile hava sıcaklıkları belirledikleri seviyenin altına düştüğünde otomatik uyarı mesajları gitmesini sağlıyor, üreticilerimizin donla mücadelelerini doğru zamanda doğru alanda yapmalarını sağlıyoruz.
T-Trap: Dijital Feromon Tuzağı; gerçek zamanlı kontrol sağlayan otomatik yapay zeka tabanlı zararlı böcek tespit teknolojisidir. Daha az saha ziyareti ile zararlı tuzaklarına çekilebilecek her türlü zararlının kontrolünü uzaktan kontrol edebilirsiniz.
T-Camera: Fenolojik Kamera; üreticilerin mevcut istasyonlarına ihtiyaca yönelik olarak eklenebilen ya da tek başına uygulanabilen Fenolojik Kamera sayesinde tarla ve bahçelerden canlı görüntüler sunarak bitkilerin fenolojik gelişim safhalarını uzaktan kontrol edebilme imkanı sağlıyoruz.
T–Earth: Uydu Hizmeti; uydu görüntüleri ile üreticilerin sahalarını gözlemleyerek saha gerçekliği ile ilişkilendiriyoruz. Bitki Sağlığı İndeksleri ile bitkilerin fotosentetik performansını ölçerek büyüme potansiyelini tahmin etmek için kullanılan göstergeleri ve Su Stresi İndeksi ile bitkilerin su stresi seviyesini belirliyoruz. Üreticilerimizin, mahsul kalite ve verimini etkileyecek tüm veri ve analizlere ulaşabilmelerini, bitki ihtiyaçlarının analizi ile bitki besleme konusunda doğru aksiyon almalarına destek oluyoruz.
T- Track: Çiftlik Araç Takibi; üreticilerin tarım arazilerindeki araçlarının takibini yapabilmeleri için standart bir araç takip çözümünün tüm özelliklerini bulunduran sistemimizdir. Araç konumu, araç durumu, km bilgisi, mazot bilgisi ve ortalama hız gibi bilgilere kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyoruz.
Tüm bu cihazlardan topladığımız ham veriyi anlamlandırarak, anlaşılabilir ve kullanımı kolay ekranlar üzerinden çiftçilerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu vizyon ile çiftçilerimizin sistemleri ile mesajlaşarak gerçek zamanlı veriye ulaşabilecekleri, Telegram içine entegre yapay zeka tabanlı Topraq Akıllı Asistan’ı oluşturduk.
• Ürünlerinizde ve hizmetlerinizde uyguladığınız fiyat politikası nedir?
Tarım teknolojileri alanında yatırım maliyetleri oldukça yüksek olduğu için çiftçiler istedikleri ölçekte yatırım yapamamaktadır. Biz, çiftçilerimize sadece kendi ürettiğimiz donanımı yüksek fiyatlar ile satmak yerine, sensörlerimizi dijital akıllı servislerimizle birleştirip abonelik paketleri oluşturduk. Bu sayede çiftçilerimizi ağır yatırım yükünden kurtarıyor, uygun fiyatlama modelimiz ile tarım teknolojilerinin sahalarda kullanılmasını sağlıyoruz. Bu model içerisinde tüm kurulum ve teknik bakım sorumlukları bize ait olup çiftçilerimizin kendi operasyonlarına odaklanmasını hedefliyoruz.
Amacımız, çiftçilerimizin diğer tedarikçilerde yaşadığı muhattap bulamama sorununun önüne geçmek ve her türlü teknik soruna hızlı müdahale ile memnuniyet sağlamak.
• Türkiye’nin hangi bölgelerinde yer alıyorsunuz? Yurt dışında faaliyet gösteriyor musunuz?
Şu an Türkiye’de 45’ten fazla şehirde aktif olarak ürünlerimiz kullanılmakta. Çukurova ve Trakya Bölgeleri, Antalya, Manisa en yoğun çalıştığımız alanlar. Sadece yurt içi değil ürünlerimiz Azerbaycan, Özbekistan, Pakistan, Romanya gibi 10 çevre ülkede de ilgi görmektedir.
• 2023 yılı Topraq Tarım Teknolojileri için nasıl geçiyor? 2024 için planlarınız neler?
Maliyeti uygun ve akıllı teknolojilerimiz yerli çiftçilerimiz arasında büyük rağbet gördü. Çiftçilerimiz anlamlandırılmış veriler ile operasyonlarını daha iyi anlamaya başladıkça ciddi bir farkındalık oluşmaya başladı.
2024 için hedefimiz mevcut servislerimizi geliştirmek ve zenginleştirmek, çiftçilerimizin var olan sorunlarına sensör, veri ve dijital akıl ile destek olmaya devam etmek.
Şu ana kadar bize inanan 270’in üstünde çiftçi ve kurumun, sahada kurulu 2000’den fazla ürünümüzü kullandıklarını görmek, daha da önemlisi hayatlarına adapte ettiklerini ve sonuçlarından memnun olduklarını görmek bize büyük kuvvet veriyor.
2024’te istasyon adedimizin katlanarak çoğalacağını, hem daha fazla çiftçiye ulaşacağımızı hem de 2022 ve 2023 yıllarında başlangıcını yaptığımız kurumsal iş birliklerimizin hızlanarak büyüyeceğini öngörüyoruz.
Ülkemizin yanı sıra Azerbaycan, Özbekistan başta olmak üzere bölgesel genişleme politikamız ve Ar-Ge çalışmalarını yaptığımız yeni hizmetlerimiz ile bu büyümeyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.