Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    TÜRKİYE’DEN 14 ŞUBAT İHRACATI “24 ÜLKEYE 65 MİLYON DAL KESME ÇİÇEK GÖNDERİLDİ”

    14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Türkiye’den Hollanda, İngiltere, Almanya başta olmak üzere 24 ülkeye 65 milyon dal kesme çiçek gönderildi. Yurt içinde de büyük hareketlilik beklenen 14 Şubat’ta kesme çiçek sektörü iç pazarda 5 milyon dal gül satışı hedefliyor.

    Kesme çiçek üretiminin büyük bölümünü karşılaşan Antalya’daki seralarda “Sevgililer Günü” hareketliliği yaşanıyor.

    Sabahın erken saatlerinde işlerinin başına geçen sektör çalışanları, seralardaki karanfil başta olmak üzere ağırlıklı olarak kırmızı renkli çiçekleri toplayıp sevgililer için hazırladı.
    Paketlenen çiçekler, 24 ülkedeki sevgilileri mutlu etmek için yola çıktı. Son sevkiyatların yapıldığı seralarda, hummalı çalışma devam ediyor.

    Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, sektör olarak geçen yılı 148 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu yıla da iyi başladıklarını söyledi.
    Sektörün 2022 için 180 milyon dolar ihracat hedefi belirlediğini dile getiren Yılmaz, yılın ilk ayındaki verilerin yüz güldürdüğünü, geçen yıla göre yüzde 12’lik artış yaşandığını kaydetti. 180 milyon dolarlık hedefe koşar adımlarla ilerlediklerini ifade eden Yılmaz, Sevgililer Günü mesaisinin de istenilen yoğunlukta olduğunu belirtti.

    Yılmaz, 14 Şubat için sevkiyatların büyük bir bölümünün tamamlandığını aktararak, “İlave talepleri uçaklarla gönderiyoruz. Bu süreçte Avrupa’ya 65 milyon dallık çiçek gönderimi yaptık, bunun da parasal karşılığı 9 milyon dolarlık ihracat ki üreticilerimiz için sevindirici rakam. Sevgililer Günü hareketli oluyor. 10-12 günlük ihracat.” dedi.
    Bu yıl kış mevsiminin diğer yıllara göre daha sert geçtiğini anımsatan Yılmaz, bu durumun çiçek üretimini de olumsuz etkilediğini anlattı.

    EN FAZLA ÇİÇEK HOLLANDA’YA

    İsmail Yılmaz, Sevgililer Günü için 24 ülkeye çiçek sevkiyatı yapıldığını belirterek, çiçek ihracatında en önemli pazarın Hollanda olduğunu söyledi.
    En fazla çiçeği Hollanda’ya gönderdiklerini ifade eden Yılmaz, “Hollanda da kendi içinde tüketmiyor, bizden aldıklarını Avrupa’nın ve dünyanın birçok ülkesine gönderiyor. Hollanda dışında İngiltere, özellikle kesme çiçek için çok ciddi pazarımız. Almanya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkelere de yoğun satışlarımız söz konusu.” diye konuştu.
    Yılmaz, Türkiye’de en fazla karanfil üretimi yapıldığını ve bu alanda iddialı olduklarını vurguladı.
    Sevgililer Günü’ne özel kırmızı karanfil yetiştirildiğini belirten Yılmaz, “Bugün de kırmızı renk ön plana çıkıyor. Sektör kırmızı renkteki çiçeklere ağırlık veriyor. En önemli kalemimiz karanfil, bu dönemde de en fazla kırmızı karanfil ihraç ettik.” dedi.

    SÜSBİR YKB AKCAN: İÇ PAZARDA 5 MİLYONA YAKIN GÜL SATIŞI HEDEFLENİYOR

    Öte yandan Sevgililer Günü dolayısıyla iç pazarda da 5 milyona yakın gül satışı hedefleniyor. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, sektörün Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamladığını belirterek, 14 Şubat’ta yaklaşık 5 milyon gül satışı beklediklerini bildirdi.

    14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla süs bitkileri sektöründe yürütülen hazırlıklara ilişkin bilgi veren Akcan, çiçekli bitkiler ve kesme çiçek tüketiminin toplumların kültürel alışkanlıkları ve sosyoekonomik gelişmişlikleriyle yakından ilintili olduğunu, bu tüketimin Sevgililer Günü gibi özel dönemlerde tüm dünyada artış gösterdiğini söyledi.

    Akcan, kesme çiçek arzında herhangi bir sorun bulunmadığını ifade ederek, “Sektör Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamladı. Gül satışlarında 14 Şubat’ta geçen yıla göre bir miktar artış olacağını tahmin ediyoruz. Sevgililer Günü’nde yaklaşık 5 milyon gül satışı bekliyoruz.” dedi.

    SATILMAYAN ÇİÇEKLER DEĞERLENDİRİLECEK

    Girdi maliyetlerinin artmasına bağlı olarak kesme çiçek fiyatlarının geçen yıla göre yükseldiğine işaret eden Akcan, tüketicilerin sadece özel günlerde değil, her gün ucuz çiçeğe ulaşabilmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Akcan, “Sevgililer Günü gibi özel dönemlerde satılamayan çiçekler çöpe gidiyor. Bu çiçekleri ekonomiye kazandıracağız ve bu sayede maliyetlerin düşmesini sağlayacağız.” diye konuştu.

    Süs bitkileri sektörünün ihracatçı kimliğine dikkati çeken Akcan, şunları kaydetti:

    “2021 yılında 76 milyon dolar ihracat fazlamız var. Bu fazlalığın yaklaşık yüzde 70’i kesme çiçeklerde. Özellikle karanfil ihracatımız 2021 yılında bir önceki yıla göre iki katına çıktı ancak gülde aynı başarıya sahip olduğumuzu söylememiz mümkün değil. Son yıllarda kesme gül üretimimiz yüzde 14 düştü. Ülkemizin iklim şartlarında üretimi zor olan gül Kolombiya, Kenya, Ekvator gibi ülkelerden ithal edilmektedir. Yıl boyunca gül ithalatının yaklaşık yüzde 35’i şubatta yapılmaktadır.”

    Sevgililer Günü’nün sembolünün gül olduğunu ancak son zamanlarda bunun yerini alternatif çiçeklere bıraktığını vurgulayan Akcan, “Tüm sektörde ithalat azalırken gül ithalatını da azaltmak ve tercihimizi yerli üründen yana kullanmak, içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreçte üreticilerimize destek vermek açısından önemlidir. Karanfil ve saksılı bitkilere de son zamanlarda talep arttı.” değerlendirmesinde bulundu. Sevgililer Günü’nde çiçek almak isteyenler için birçok tercih imkanı bulunduğunu belirten Akcan, sevgiyi anlatmanın en ekonomik yolunun bir demet çiçek olduğunu sözlerine ekledi.

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×