Tarım Mikrofonu 7. Bölümü ile Yayında!
TV Programcısı Galip Umut Özdil’in birbirinden değerli konuklarla tarıma dair önemli konuları konuştuğu Tarım Mikrofonu’nun yeni bölüm konuğu; Fidan Üreticileri Birliği (FÜAB) Başkanı Hurşit Nallı.
Fidancılık sektöründen meyve üretimine, üretimden tüketime ve daha fazlasının konuşulduğu podcast’i, Webagron Spotify kanalından şimdi dinleyebilirsiniz.
TÜRKİYE’DE MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye’de meyve üretimi, tarım arazilerinin %10’u kullanılarak 15 milyon tondan fazla üretim gerçekleştiren, dünya meyve üretiminde %2,3’lük paya sahip, potansiyeli yüksek bir sektördür.
Son yıllarda tarımsal üretim destekleriyle de ticari meyve bahçelerine teşviklerle önemli yatırımlar yapılmakta, her geçtiğimiz günlerde ticari meyve bahçesi yatırımları artış göstermektedir. Ayrıca meyve fidanı ihracatında yüksek pazar potansiyeline sahip Orta Doğu ülkeleri, Rusya ve Türk devletlerinde modern meyve yetiştiriciliği artış göstermektedir. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde nitelikli meyve fidanı talebi artmış, Türkiye’deki meyve fidanı yetiştiriciliğine ve ihracatına potansiyel rejabet avantajı kazandırmıştır.
ÜLKEMİZDE MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ RAPORU
Ülkemizde meyve fidanı üretimi kamu ve özel kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. 1930’lu yıllarda başlayan meyve fidanı üretimi kamu kuruluşlarınca gerçekleştirilirken 90’lı yıllara gelindiğinde bayrağı çoğunlukla özel sektör devralmıştır.
Bu bilgiler nezdinde 2014 yılında meyve fidanlarının %95’i özel sektör tarafından üretilmiştir. 2010 yılına göre sertifikalı meyve fidanı üretimi yaklaşık 2 kat, ihracatı ise yaklaşık 3 kat artış göstermiştir.
Türkiye, birçok meyve çeşidinin ve kültürünün beşiğidir, meyvecilik kültürünün beşiğidir ve dünya meyve sektöründe lider konumda bulunan ülkelerden birisidir. Ekolojik olarak ılıman ve subtropik meyve yetiştiriciliği için oldukça uygun iklimsel ve lojistik koşullara sahip olan Türkiye için Dünya meyve fidancılığı sektöründeki gelişmeler dış pazar fırsatları yaratmıştır. Özellikle son yıllarda Türkiye meyve fidancılığı sektöründe, önemli gelişmeler yaşanmış ancak yeni pazar fırsatlarından beklenildiği şekilde faydalanamamıştır.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN MEYVE FİDANLARININ VERİM VE KALİTE HEDEFLERİ
Fidanlardaki verimlilik ve kaliteden kaynaklanan sorunlar, Türkiye’nin küresel meyve sektöründeki rekabetçiliğinin en büyük engelleri olarak görülmektedir. Günümüzde Türkiye’de ticari meyve bahçelerine önemli yatırımlar yapılmakta, her geçen gün meyve bahçesi yatırımları artmaktadır. Yaşanan bu değişimin meyvecilikte rekabet potansiyelinin artmasına katkı sağlaması beklenmekte, yatırımlar devlet tarafından teşvik edilmektedir. Çok yıllık tesisler olan meyve bahçelerinin kurulum aşamasında, çok iyi planlama yapılması; ekolojiye uygun, bitki ve meyve özellikleri bilinen, kaliteli, sağlıklı anaçlar üzerine, pazar arzına uygun türlerin aşılandığı fidanlar kullanılması gereklidir.
MEYVE FİDANI ÜRETİMİNDE TÜRKİYENİN KÜRESEL PAZAR POTANSİYELİ
Meyve üretiminde hedefin verim ve kalitenin artırılmasının olduğu, verim ve kalitede artışı sağlamanın, sağlıklı ve iyi nitelikteki fidan kullanımıyla sağlanabileceği bilinmektedir. Ekolojiye ve iklim koşullarına uygun anaçlar üzerine, pazarın isteklerine uygun türlerin aşılandığı sağlıklı fidanlar ile kurulan meyve bahçeleri, yüksek verim ve kaliteli ürün üretiminde oldukça önemlidir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, sağlığından doğruluğundan emin olunmayan meyve fidanlarıyla kurulan bahçelerde, ilerleyen yıllarda verim, kalite ve bitki sağlığı açısından telafisi olmayan problemlerle karşılaşma riski yüksektir.
Üstelik Dünya’da oluşan yeni pazar avantajlarını değerlendirerek, meyve fidanı yetiştiriciliği bakımından yüksek potansiyele sahip Türkiye’nin fidan üretiminde üretimin tabanını oluşturacak kaliteli fidan üretimini sağlayarak, ülkenin meyvecilikteki rekabet potansiyelini artırmaya katkı sağlaması açısından fidancılık sektörü; incelenmesi gereken önemli bir konudur.