Tarım Dünyası: Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), ülkelerin sera gazı emisyonlarını hızla azaltmaları gerektiğini belirten güçlü bir uyarıda bulundu.
Paris Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama hedefinin tehlikede olduğunu vurgulayan UNEP, bu hedefe ulaşmak için hemen harekete geçilmediği takdirde geri dönülemez bir sürece girileceğini açıkladı.
2024 EMİSYON AÇIĞI RAPORU: İDDİALI HEDEFLER VE HIZLI EYLEM ÇAĞRISI
UNEP’in 2024 yılına ait Emisyon Açığı Raporu, “Artık Boş Laf İstemiyoruz!” temasıyla yayımlandı. Raporda, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 42 ve 2035’e kadar yüzde 57 azaltılması gerektiği belirtiliyor. Ancak, bu taahhütlerin sadece sözde kalmaması, güçlü eylemlerle desteklenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
UNEP, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede yeni ve daha güçlü Ulusal Katkı Beyanları (NDC) sunmalarını beklerken, gelecek yıl Brezilya’da düzenlenecek COP30 görüşmeleri öncesinde bu taahhütlerin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Gelecek ay Bakü’de yapılacak COP29 toplantısının bu süreçte daha güçlü bir zemin hazırlaması gerektiğini de ifade etti.
KRİTİK SENARYO: SICAKLIK ARTIŞI 2,6-3,1 DERECEYE ÇIKABİLİR
UNEP’in raporu, mevcut politikaların uygulanması halinde, küresel sıcaklık artışının 3,1 dereceye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Bu senaryonun gerçekleşme olasılığının yüzde 66 olduğunu belirten UNEP, sıcaklıkların önümüzdeki yüzyılda da artmaya devam edebileceğine işaret ediyor.
Rapora göre, yeni beyanlarda daha iddialı hedefler ve net sıfır emisyon taahhütleri belirlenirse sıcaklık artışı 1,9 dereceye indirilebilir. Ancak, bu taahhütlerin uygulanmasına ilişkin güven seviyesinin düşük olduğu belirtiliyor.
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ ÖN PLANDA
UNEP, güneş ve rüzgar enerjisinin yaygınlaştırılmasının, 2030 yılına kadar emisyonların yüzde 27’sinin azaltılmasına katkı sağlayabileceğini, 2035 yılı itibarıyla bu katkının yüzde 38’e çıkacağını öngörüyor. Ayrıca, ormansızlaşmayı önlemeye yönelik adımlar da emisyon azaltımında yüzde 20 oranında katkı sağlayabilir. UNEP, tüm bu adımların gerçekleştirilmesi için benzeri görülmemiş bir uluslararası iş birliği ve bütüncül bir hükümet yaklaşımının gerektiğini vurguluyor.
KÜRESEL HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN YILLIK 31 GİGATON EMİSYON AZALTIMI
UNEP’in hesaplamalarına göre, 2030 yılına kadar küresel sera gazı emisyonlarının 31 gigaton karbondioksit eşdeğerinde azaltılması teknik olarak mümkün. Bu miktar, 2023 yılı emisyonlarının yaklaşık yüzde 52’sine karşılık geliyor. Raporda Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için 2019 seviyelerine göre 2030’a kadar yüzde 28 ve 2035’e kadar yüzde 37 emisyon düşüşü sağlanması gerektiği vurgulandı.