Çiğ süt üreticisinin sürekli artan üretim maliyetlerine rağmen, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatında artış yapmamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. TÜSEDAD üyeleri ve birçok üretici, 7,50 lirada sabit bırakılan süt fiyatını “kara kurdele” paylaşımı ile kınadı. TÜSEDAD tarafından yapılan açıklamada; “Süt üreticileri olarak Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği süt fiyatını kabul etmiyoruz ve kınıyoruz” denildi.
Çiğ süt üretiminde artan yem maliyeti ve işletme giderleri karşısında, çiğ süt fiyatlarının revize edilmemesine üreticilerin tepkisi büyüyor.
Geçen hafta toplanan Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs’tan itibaren litre başına 7,50 lira olan çiğ sütte tavsiye satış fiyatında herhangi bir artış yapmamıştı. Başta tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği olmak üzere birçok üretici, çiğ sütteki fiyat politikası karşısında besleyemediği süt ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor.
TÜSEDAD’a göre, başta ithal yem ham maddesi olmak üzere, yem dışındaki giderler, sağmalların maliyeti, genç hayvan besleme maliyeti de dahil edildiğinde 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 10 liranın üzerine çıkmış durumda. Bu durumda üreticiler, 10 TL/Litre olarak hesapladıkları çiğ sütünü 7,50 lira olarak satmak zorunda kalıyor.
Çiğ süt üretimi ve hayvancılık sektöründe derinleşen maliyet/fiyat krizi üzerine USK’nın son toplantısında fiyat artışına gitmemesinin ardından süt sektöründen kınama geldi.
TÜSEDAD üyeleri ve süt üreticileri, sosyal medya hesaplarında yaptıkları “kara kurdele” paylaşımı ile Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği süt fiyatını kabul etmediklerini ve kınadıklarını belirttiler.
ÇİĞ SÜT FİYATI İLE ENFLASYON SABİTLENMEYE ÇALIŞILIYOR
Öte yandan, katıldığı bir televizyon programında çiğ süt fiyatı ile enflasyonun sabitlenmeye çalışıldığını belirten TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, bir litre sütün üretiminin toplam maliyetinin 10 liranın üzerine çıktığını, ancak sütün litresini 7,50 liradan satmak zorunda olduklarını söyledi. Üreticinin bu maliyetlere dayanamayacağını ifade eden Solakoğlu, “çiftlik kapasitemin bu maliyet ve fiyatlarla yüzde 10’unu kesime göndermek zorundayım” dedi.
Solakoğlu ayrıca, bu fiyat politikasıyla süt üretiminde arzın azalacağını, arz düşüklüğü bazlı oluşan talep ile süt ve süt mamullerinde fiyatların daha da yükseleceğine dikkat çekti.