Zeytin Yasası’nda yapılan yönetmelik değişikliği ile elektrik üretimi için zeytinlik alanlarda oluşturulacak maden sahalarına izin verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre elektrik üretiminde kullanılan maden sahasında zeytinliğe rastlarsa, zeytin ağaçları kesilebilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmelik, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin izin verilmesinin önünü açtı. Yönetmeliğe göre, elektrik üretiminde kullanılan maden sahasında zeytinliğe rastlarsa, zeytin ağaçları kesilebilecek.
ZEYTİNLİKLERİ TALAN EDEN YÖNETMELİĞE TEPKİ BÜYÜK
“Ülkenin elektrik ihtiyacını” gerekçe göstererek, zeytinliklerde maden ocağı açılmasına izin verirken zeytinliklerin katline yol açan karara, mühendisler, çevreciler, avukatlar, siyasetçiler, vatandaşlar, köylüler ve çiftçiler tepkili. Eğer yönetmelik uygulanırsa zeytinlikler ve doğa yok olacak.
Yönetmelik değişikliği ile “ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması” durumunda zeytinlikte madenciliğe izin verilecek. Madencilik yapan firmanın “faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi” yeterli olacak.
1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından çıkarılan ve tarım kanunu kapsamında 1939’da kabul edilen Zeytin Kanunu zeytinlik alanlarının katledilmesinin önünde en büyük engeldi.
ENERJİ BAKANLIĞI: ZEYTİN SAHASININ TAŞINMASINA MASRAFLAR BAKANLIKÇA KARŞILANACAK
Konuyla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yararının gözetilmesi şartıyla zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin yürütülmesinin Bakanlığın iznine tabi olacağı belirtildi.
Elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik yapılacak madencilik faaliyetinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda uygulanacak yeni usul ve esaslara değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Sahadaki zeytin ağaçları Tarım ve Orman Bakanlığının izni ve uygun görüşüyle faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacak. Zeytin ağaçlarının kesilmesi söz konusu değildir. Zeytin ağaçlarının taşınacağı bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek. Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflar ve ortaya çıkacak tüm talepler, ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek şirket tarafından karşılanacak. İlgili firma, taşınan ve tutmayan her bir zeytin ağacına karşılık 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacak. Maden faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, saha rehabilite edilecek ve eski haline getirilecek. Sahanın rehabilite edilmesi de Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.”
Bilindiği üzere maden ve otoyol yapımı gerekçesiyle zeytinliklerin kesilmesi sürekli gündemde olan bir konu. Yönetmelikten geri adım atılmazsa, yetişip meyve vermesi onlarca yıl alan, kutsal ağaç ve kutsal meyve zeytinliklerin yok olmasına sebep olacak.