Ek- 5 tarım sigortası 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’na 2011 yılında eklenmiştir. Orman ve tarım işlerinde süresiz çalışmakta olan mevsimlik ve gündelik işçilerin isteğe bağlı olarak sigortalı olmaları için geliştirilen bir uygulamadır.
Bahsedilen bu sigorta türü, çoğunlukla kadınlar arasında tercih edilen ve emekli olmak için daha az prim ödeme seçeneği sunan bir yöntemdir. Ek-5 tarım sigortası primi ödendiği taktirde ise tarım sigortası emekliliği uygulamasından yararlanmış olursunuz.
EK 5 TARIM SİGORTASI NEDİR?
Orman veya tarım işlerinde süreksiz çalışan kimseler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na 6111 sayılı torba kanunla eklenen Ek 5. Maddeye göre, Ek-5 sigortalısı ya da tarım sigortalısı olarak kabul görmektedir.
Bu sigorta çeşidi, tarım sektöründe süreksiz çalışmakta olan mevsimlik işçilere ve gündelik işçilere isteğe bağlı olarak sigortalı olma imkânı sunar.
EK 5 TARIM SİGORTASI KAÇ YIL ÖDENİR?
2925 sayılı kanun gereği, tarım sigortası bir sosyal güvenlik statüsü olup, tarım sektöründe çalışan tüm işçileri kapsar. Tarım sigortası sahiplerinin emeklilik tarihleri, sigorta başlangıç tarihlerine göre değişkenlik gösterir.
Tarım SSK sahipleri 1999 yılından öncesinde işe girişte bulunmuş ise yaş şartına takılmadan 3600 gün prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresi gerekliliklerini yerine getirdikleri takdirde emekli olabilmektedirler. Fakat 1999 yılı sonrasında işe girenler için 60 yaş koşulu uygulanmaktadır. Bu netice dolayısıyla, 60 yaşını doldurmuş olan biri 61 yaşından yalnızca bir gün sonra emeklilik hakkını elde etmiş olur.
01.05.2008 tarihinden sonra ise 5510 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir ve bu neticede köklü değişiklikler yapılmıştır. İlk işe giriş tarihinin yerine prim ödeme gün sayısına önem verilmektedir. 2008 yılından önce işe girenlerin emeklilik yaşları kademeli bir şekilde belirlenirken, 2008 yılından sonra işe girmiş olanlar için 7200 gün prim ödeme yanı sıra belirli yaşlar uygulanmaktadır.
Tarım sigortası emekliliği için gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartları, çalışan kişinin ilk defa sigortalı olduğu tarihe ve primin ödenme süresine göre farklılık göstermektedir.
EK 5 TARIM SİGORTASI KAÇ AY ÖDENMEZSE İPTAL OLUR?
Ek 5 tarım sigortası ödenmezse gecikme zammı ve faiz devreye girmektedir. Primler ödenmediğinde hizmetiniz iptal olmaz. Ancak 2 aydan fazla borcunuz varsa sağlık hizmetlerinden yararlanamama durumu olabilmektedir. Tarım sigortasının iptali için başvurulmadığı takdirde bu borç işlemeye devam eder.
EK 5 TARIM SİGORTASI İÇİN GEREKLİ BELGELER
Ek-5 tarım sigortası için hangi evraklar gerekli? Sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse; Tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlara ait giriş bildirgesi ilgili birlik, kuruluş, muhtarlık, il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından onaylatılıp, ek kısmına da kimlik fotokopisinin eklenmesiyle birlikte ikamet edilen yerdeki sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması gereklidir.
EK 5 TARIM SİGORTASI NASIL YAPILIR?
Ek 5 tarım sigortası başvuru işleminin yapılabilmesi için öncelikle, Ek-5 tarım sigortası formu doldurulmalıdır. Doldurulmuş olan bu form, bağlı olduğunuz muhtarlık tarafından onaylatılmalıdır.
Muhtarlıktan onaylatılan bu form ise bağlı olunan il ya da ilçe tarım müdürlüğüne gidilerek tekrar onaylatılmalıdır. Ek-5 formuna ek olarak ise nüfus cüzdanı fotokopisi eklenmelidir. Doldurulan ve onaylatılan bu form, sosyal güvenlik kurumunun il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilmelidir.
EK 5 TARIM SİGORTASI SORGULAMA
Gelişen teknolojiyle beraber devlet de aynı zamanda birçok işlemi online olarak hizmete açmıştır. Buna bağlı olarak sorgulama işlemleri internet aracılığıyla kolayca yapabilmektedir. E-devlet EK-5 sorgulama işlemi de bu işlemlerden biridir. E-devlet sistemine giriş yaparak E-devlet EK-5 sorgulama işlemi kolayca yapılabilir.
E-devlet sistemine giriş yapabilmek için ilk olarak bir e-devlet şifrenizin bulunması gerekmektedir. E-devlet şifresine ikamet ettiğiniz yerdeki herhangi bir PTT şubesinden ücret karşılığında kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Daha sonrasında bu şifreyi kullanarak sisteme giriş yapmalısınız. Sisteme giriş esnasında sizden e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız istenmektedir.
Sisteme giriş yaptıktan sonra E-devlet EK-5 sorgulama işlemi de dahil olmak üzere birçok işlemi buradan kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet EK-5 sorgulama işlemi için Karşınıza çıkan sayfada sizden istenen bilgileri girdikten sonra E-devlet EK-5 sorgulama işleminizi rahatlıkla yapabilir ve E-devlet EK-5 sigortası hakkında dilediğiniz bilgileri öğrenebilirsiniz.
EK 5 TARIM SİGORTASI PRİMİ NE KADAR? (2024)
2011 tarihinde SGK mevzuatı kapsamında kamu kurumları haricindeki süreksiz tarım işçisi olarak çalışmakta olanların sigortalı olabilmesi için Ek-5 tarım sigortası dahil edilmiştir. Bu tarım sigortası primi ise 30 gün üzerinden ödenirken ayrıca beyan edilen bu prime esas kazancın %34,5’i olarak uygulamaya konmaktadır. Dolayısıyla Bağ-kur primlerinden çok da farklı bir ödenek değil.
Ek-5 tarım sigortası kapsamında sigortası bulunan tarım işçilerinin aylık olarak en düşük 6.900,86 TL prim ödemesi yapması gerekmektedir. En yüksek Ek-5 tarım sigortası ise aylık olarak 51.756,45 TL olarak belirlenmiştir.
Orman veya tarım işlerinde süreksiz çalışan gündelik ya da mevsimlik işçiler için Ek-5 tarım sigortası, işçilerin isteğine bağlı olarak bir sigortalılık seçeneği sunmaktadır. Bu sigorta çeşidinden yararlanarak Ek-5 sigortası primi dolayısıyla daha az prim ödeyip, tarım sigortası emekliliği imkanına sahip olabilmektedirler.
Başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz hazırlanmasına ve ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesine dikkat edilmelidir. Emeklilik için yukarıdaki ilgili başlıkta belirtilen başlangıç tarihi, prim gün sayısı ve gereken yaş şartları dikkate alınmalıdır.
Ayrıca tarım sigortası hakkında daha detaylı bilgi için “Tarım Sigortaları Tarifelerinde Fiyat İndirimi” adlı haberimize göz atabilirsiniz.
Yazan: Şehir Plancısı Elif İrem Demirbaş