Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünya gıda fiyatları endeksi Kasım ayında kısmi düşüşle 135,9’tan 135,7’ye geriledi.
Dünya gıda fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından mart ayında gördüğü tarihi zirveden sonra başlayan düşüşünü art arda sekizinci ayda da sürdürdü ve kasımda çok hafif geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, kasım ayında, ekim ayındaki 135,9 seviyesinden 135,7’ye geriledi.
Ekim gıda fiyatları endeksi revize edilmedi. FAO hububat, et ve süt fiyatlarındaki düşüşün, sebze yağları ve şekerin fiyatındaki artışı telafi ettiğini belirtti.
FAO Hububat Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi, ancak yine de bir önceki yılın yüzde 6,3 üstünde. Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılmasından da kısmen etkilenen dünya buğday ve mısır fiyatları, Kasım ayında sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 1,7 oranında geriledi. Buna karşılık, uluslararası pirinç fiyatları yüzde 2,3 arttı.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, kasım ayında yüzde 2,3 artarak yedi aylık düşüşünü sonlandırdı. Uluslararası palm ve soya yağı fiyatları yükselirken, kolza tohumu ve ayçiçek yağı fiyatları düştü.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, ekim ayından bu yana yüzde 1,2 düştü. Tereyağı, yağsız ve tam yağlı süt tozlarının dünya fiyatları düşük ithalat talebiyle gerilerken, kısmen Batı Avrupa’daki önde gelen üretici ülkelerden gelen daha az canlı ihracat nedeniyle peynir fiyatları arttı.
FAO Et Fiyat Endeksi, Çin’in devam eden güçlü ithalat talebine rağmen, Avustralya’nın artan ihracat arzının Brezilya’nın halihazırda yüksek arzına eklenmesiyle uluslararası sığır eti fiyatları düştüğü için, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 daha düşük oldu. Buna karşılık, diğer tüm et türlerinin dünya fiyatları, küçükbaş hayvan eti fiyatlarının artmasıyla birlikte toparlandı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, kilit üretici ülkelerdeki hasat gecikmeleri nedeniyle küresel şeker arzının sıkılaşması ve Hindistan’ın daha düşük bir şeker ihracat kotası açıklamasıyla gerçekleşen güçlü alımların etkisiyle kasım ayında yüzde 5,2 arttı. Brezilya’da yükselen etanol fiyatları da dünya şeker fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu.