spot_img
Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    TARIM TEKNOLOJİSİ İLE GENÇLER KIRSALA MI DÖNÜYOR?

    Tarım Mikrofonu 5. Bölümü ile Yayında!

    TV Programcısı Galip Umut Özdil’in birbirinden değerli konuklarla tarıma dair önemli konuları konuştuğu Tarım Mikrofonu’nun yeni bölüm konuğu; Tabit Kurucu Ortağı – Sosyal Girişimci Tülin AKIN.

    Tarım Teknolojisi ve daha fazlasının konuşulduğu podcast’i, Webagron Spotify kanalından şimdi dinleyebilirsiniz.

    Tarım Mikrofonu 5. bölümü şimdi hemen dinlemek için;

    AKILLI TARIM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI NELERDİR?

    Modern teknolojilerin gelişimi, tarım sektörü de dahil olmak üzere insan faaliyetinin tüm alanlarını etkilemektedir. Akıllı tarım, nispeten yeni bir gelişmiş çiftlik yönetimi konseptidir. Tarımda akıllı tarım, rutin süreçleri optimize etmek ve otomatikleştirmek için çeşitli yazılım ve ekipmanların kullanılmasını içerir.

    İnternet ve mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu tür teknolojiler sadece büyük şirketler için değil aynı zamanda küçük özel çiftlikler için de kullanılabilir hale geldi. Yetiştiricilerin üretimi optimize etmelerine ve daha büyük tarım şirketleriyle rekabet etmelerine yardımcı olur. Akıllı tarım uygulamaları, işletmeler için geleneksel yöntemlere göre yadsınamaz avantajlara sahip olduğundan, bu yaklaşımın özelliklerini daha derinlemesine keşfetmeye değer.

    AKILLI TARIM NEDİR?

    Akıllı tarımın özü, tarımsal faaliyetlerde yeni teknolojilerin kullanılmasıdır . Drone’ların, yapay zekanın, büyük verilerin, Nesnelerin İnterneti’nin, uyduların vb. kullanımı çiftçiliği ve tarımı “akıllı hale getirerek” yetiştiricilerin işlerini optimize etmelerine ve daha iyi sonuçlar almalarına olanak tanır. Tüm bunlar, el emeği yüzdesini azaltır, finansal maliyetleri düşürür ve üretim hacimlerini artırarak tarım işletmeciliğini daha uygun maliyetli hale getirir.

    Artık tarımda ileri teknolojilerin kullanımı her zamankinden daha alakalı. Tahminlere göre, dünya nüfusu 2050 yılına kadar %34 büyüyecek. Bunun için daha yüksek mahsul verimi ve doğal kaynakların optimize edilmiş kullanımı gerekiyor. İklim değişikliği durumu daha da kötüleştiriyor. Bütün bunlar işe etkili yöntemlerin dahil edilmesini bir zorunluluk haline getiriyor. Akıllı tarım, yerel çiftçiliğe nasıl yardımcı olabilir? Günümüzün hizmet ve teknoloji sağlayıcıları, yetiştiricilere, tarlaları izlemek ve böcek ilacı dağıtımı için dronları kullanmaktan mükemmel sera iklimi yaratmaya ve hasada kadar faaliyetlerinin her adımını kelimenin tam anlamıyla optimize etmek için araçlara ve tekniklere erişim sunuyor.

    AKILLI TARIMIN FAYDALARI

    Tarım sektörünün son yıllarda yaşadığı teknik atılım, hem küçük çiftlikler hem de büyük işletmeler için çalışma biçimini kökten değiştirebilir . Modern tarım teknolojilerinin tanıtımı o kadar hızlı gerçekleşiyor ki, sadece gelişmiş değil, gelişmekte olan bölgelerde de kullanılabilir hale geliyor.

    Dijital teknoloji, ofiste birçok görevi daha basit hale getirdiği gibi, sahada çalışmayı da önemli ölçüde iyileştirebilir. Genel olarak akıllı tarım, yetiştiricilere aşağıdaki avantajları sağlar:

    • Veri toplama ve işlemeyi hızlandırmak;
    • Artan doğruluk ve kesinlik seviyesi;
    • Üretim verimliliğini artırmak;
    • Üretim maliyetlerini azaltmak;
    • El emeğine olan ihtiyacı azaltmak;
    • Ekin verimini artırmak ;
    • Bitki stresini en aza indirmek;
    • Risk tahminini basitleştirme;
    • Görev kaydı ve raporlamayı kolaylaştırma;
    • Sürdürülebilirliği artırmak .

    Robotik sistemler, dronlar, mobil uygulamalar, uydu görüntüleri analizi ve diğer modern akıllı tarım uygulamaları yalnızca doğrudan çiftçiler için etkili olmayabilir. Sigorta acenteleri, girdi tedarikçileri , finans kurumları, tarım kooperatifleri vb. tarafından kullanılabilirler.

    AKILLI TARIM TEKNOLOJİLERİ NEDİR?

    “Akıllı tarım” terimi oldukça geniştir ve tarımsal faaliyetleri optimize etmek için çeşitli araç ve teknolojileri içerir. En etkili ve kullanışlı akıllı tarım araçları arasında şunlar yer alır:

    1. Makine öğrenimi: Kendi kendine öğrenen teknolojiler size iklim, toprak ve su parametrelerindeki değişiklikleri, karbon içeriğini, hastalık ve zararlıların yayılmasını ve daha fazlasını tahmin etme gücü verir.
    2. Akıllı tarım sensörleri: Hassas sensörler, çiftçilerin ortamın ve tarlaların durumundaki en ufak değişiklikleri gerçek zamanlı olarak izlemesine yardımcı olur.
    3. Dronlar ve kameralı uydular: Yetiştiriciler onların yardımıyla düzenli olarak güncellenen haritalar oluşturabilir ve tarlaya gitmeye gerek kalmadan bölgeyi uzaktan izleyebilir.
    4. Büyük veri: Bunlar olmadan, doğru tahminlerin, faaliyet planlamanın ve daha verimli iş modelleri tasarlamanın olanaklarını hayal etmek imkansızdır. Akıllı çiftçilik ve büyük veri, uzun vadeli kararlar almanıza ve hemen şimdi harekete geçmenize olanak tanır.
    5. Nesnelerin İnterneti (IoT): Çsize tüm araçları ve çözümleri tek bir sistemde birleştirme fırsatı verir. Tüm cihazlar ve yazılımlar veri alışverişi yapabilir ve kalıplara dayalı olarak belirli eylemleri gerçekleştirebilir.

    Akıllı tarım teknolojileri, birçok parametreyi aynı anda hesaba katabildikleri ve hata olasılığını en aza indirebildikleri için eski analiz yöntemleriyle olumlu bir şekilde karşılaştırılır.

    Son Yazılar

    spot_img

    Önerilen Yazılar

    Abone Olun

    ×