Coğrafi konumu, iklimi ve tarıma elverişli toprakları sayesinde tarım ülkesi olan Türkiye, 2021 yılı Haziran ayı verilerine göre 18 milyon 318 bin adet büyükbaş, 57 milyon 417 bin küçükbaş hayvan varlığına ulaştı (TUİK).
Tarımsal faaliyetler içerisinde büyük paya sahip olan hayvancılıkta, bu rakamlar sizce de tarım ve hayvancılığın ülkemizdeki önem ve değerini kanıtlamıyor mu? Kendi içerisinde 6 bölüme ayrılan hayvancılık faaliyetlerinde;
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK
Dana, boğa, öküz, manda ve inek gibi hayvanların dahil olduğu bu sınıfta, bu hayvanların sütünden etine kadar yararlanılırken teknolojinin gelişmesi ile işgücünde kullanılan at, eşek gibi hayvanların değeri giderek azalmaktadır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
Keçi, oğlak, kuzu gibi hayvanları kapsayan bu yetiştiricilik türü, ülkemizde hayvancılık faaliyetlerinin en büyük parçasıdır.
KÜMES HAYVANCILIĞI
Düşük maliyetli bir yetiştiricilik türü olmasının yanı sıra pratik ve hızlı üretim avantajına sahip tavukçuluk, hindicilik, ördek gibi kanatlı hayvanları kapsamaktadır.
ARICILIK
Sahip olduğumuz iklim şartları sayesinde Türkiye, arıcılık faaliyetleri için çok uygundur. Çoğunlukla dağlık ve ormanlık alanlarda yetiştiriciliği tercih edilen arıcılıkta, bu konuda gelişmiş şehirlere örnek olarak; İzmir, Ordu, Kars ve Antalya verilebilir.
İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
İpek böceğini yetiştirme ve böceğin ürettiği koza aracılığıyla ipek elde edilmesi işlemini kapsayan bu hayvancılık faaliyetinde Balıkesir, Bilecik ve Bursa yoğun olarak yetiştiricilik yapılan iller arasındadır.
BALIKÇILIK
Üç tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle büyük çeşit zenginliği ile avantaja sahip olan ülkemizde balıkçılık, deniz ve tatlı su balıkçılığı olmak üzere ikiye ayrılırken; Karadeniz %67, Ege %13, Marmara ise %11 oranıyla üretime katkıda bulunur.