Dünya nüfusunun artışıyla daha fazla gıdaya gereksinim duyulmaktadır. Bu sebeple tarım alanlarından daha fazla verim elde edebilmek için teknolojik gelişmelerden yararlanmak gerekmektedir. Bu teknolojik gelişmelerden biri de dronlardır. Gelecekte de yaygın olarak kullanılması beklenen dronlar, otomatik uçan araçlardır.
Dronların günümüzde askeri uygulamalardan film çekimlerine ve tarımsal üretime kadar pek çok alanda kullanımına rastlanmaktadır. Tarımsal alanlarda tarımsal işleri yapabilmek için etkin bir şekilde zirai dronlar kullanılmaktadır.
Zirai dronlar; bitki sağlığını izleme, yabancı ot ve zararlı kontrolü, zirai dron ile ilaçlama gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Bu yazımızda zirai dron nedir, dron ile ilaçlama faydaları nelerdir ve zirai drone fiyatları ne kadar gibi konulara değineceğiz.
ZİRAİ DRON NEDİR?
En az üç pervaneden oluşan insansız hava aracı olarak bilinen dronun temelde video ve fotoğraf çekmek gibi işlevleri vardır. Pervane sayısına göre farklı türleri bulunmaktadır.
Zirai dron ise tarımsal alanlarda veri toplama, sulama ve ilaçlama gibi konularda kullandığımız insansız hava aracıdır. Tarımsal alanlarda kullanılan zirai dronlar iki amaç için kullanılmaktadır.
İlk olarak havadan görüntüler yakalayarak gerçek zamanlı veriler sunmak. İkinci olarak ise sulama ve ilaçlama amacıyla kullanımdır.
ZİRAİ DRON ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Zirai dronların özellikleri modeline ve üreticinin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak zirai dronlar; topografik haritalama, bitki sağlığı izleme, veri toplama, ilaçlama ve gübreleme gibi özelliklere sahiptir. Zirai dronlarda tank kapasitesi, uçuş süresi ve çapı gibi özelliklerde modellere göre değişiklik göstermektedir.
Topografik haritalama ve veri analizi özellikleri ile dronlar, çiftçilere daha iyi kararlar vermesi konusunda yardımcı olmaktadır. Elde edilen arazi eğimi, toprak nemi gibi önemli faktörler doğrultusunda çiftçiler arazileri hakkında bilgi sahibi olmuş olur. Veri toplama özelliği ile bitki sağlığı izlenebilmektedir. Drone ile zirai ilaçlama süresi tank kapasitesi ile ilişkilidir. Bir dronun tek bir uçuşta ne kadar ilaçlama yapabileceğini tank kapasitesi belirler. Bu nedenle arazilere uygun tank kapasitesi seçmek önemlidir.
ZİRAİ DRONLARIN KULLANIM ALANLARI
Tarım drone uygulamaları kullanım alanı oldukça yaygın insansız hava araçlarıdır. Bitki besleme ve dronla zirai ilaçlama, hastalık ve zararlı kontrolü, bitkilerin sağlık durumu kontrolü ve sulama gibi konular zirai dronların uygulama alanları arasında yer almaktadır. Zirai dronların kullanım alanlarına ayrıntılı bakalım.
SULAMA PLANLAMA VE İZLEME
Zirai dronlar, arazideki bitkilerin sulama ihtiyacını izlemek ve sulamayı planlamak amacıyla kullanılır. Çiftçiler dronlar sayesinde elde ettikleri topografik veriler ile sezon için sulama planlaması yapabilir.
Çiftçiler bu insansız hava araçları ile tarlalarda kuru ve ıslak alanları kolayca tespit edebilirler. Ayrıca sulama sistemlerindeki sızıntılarda yine dronlar aracılığıyla tespit edilebilir. Bu şekilde su kullanımından tasarruf edilerek kaynaklar etkin ve verimli kullanılır.
MAHSUL SAĞLIK DURUMU KONTROLÜ
Tarımda kullanılan dronlar mahsullerin sağlığını ve sayısını izleyerek çiftçilere bu konuda veri oluşturur. Multispektral sensörler ve termal kameralar gibi teknolojilerle donatılmış zirai dronlar, mahsullerin büyümesi ve stres seviyeleri gibi belirtileri izleyebilir.
Zirai insansız hava araçları, tarım alanlarında yüksek çözünürlüklü kameralarla tarama yaparak mahsul verimini artırabilir. Zirai dronlar hasat öncesi ve sonrası dönemlerle ilgili çiftçilere ürün değerlendirmeleri için önemli veriler sunmaktadır.
BİTKİLERDE HASTALIK VE ZARARLI KONTROLÜ
Dronlar bitkilerde hastalık ve zararlı kontrolü yaparak erken teşhiste de önemli rol oynamaktadır. Tarım alanları düzenli olarak taranarak bitki hastalıkları tespit edilebilir. Zirai dronlar aynı zamanda haşereleri ve zararlı böcekleri de tespit edebilmektedir.
Bu insansız hava araçları bitki örtüsünün yüksek çözünürlüklü görüntülerini sağlayabilir. Drone zirai ilaçlama yaparak hastalık ve zararlılara erken müdahale imkânı sağlar.
BİTKİ BESLEME UYGULAMALARI
Multispektral sensörlerle donatılmış zirai dronlar, bitki yapraklarının farklı dalga boylarındaki ışığı emme yeteneklerini ölçmektedir. Bu şekilde besin elementleri eksiklikleri tespit edilip eksiklikler giderilebilir.
Yine bitki besin eksikliklerini belirlemek için dronlar, yaprak ve toprak örnekleri alabilir. Toprağın yapısını ve besin içeriğini ölçtüğümüz dronlar sayesinde uygun gübreleme programları oluşturulur.
ZİRAİ DRONLARIN TARIMSAL ÜRETİME FAYDALARI NELERDİR?
Zirai dronlar büyük oranda veriler toplayarak çiftçilere ve uzmanlarına önemli bilgiler verir. Bu bilgiler doğrultusunda daha verimli, daha planlı ve öngörülebilir bir tarımsal süreç izlenebilir. Su tüketimini ve kimyasal kullanımı azaltan dronlar, toprak kirliliğini ve erozyonu önlemeye de katkı sağlamaktadır.
Dronlar, engebeli ve tehlikeli arazilerde tarımsal faaliyetleri daha güvenli hale getirir. Mahsullerin sağlık durumunun kontrolünü kolaylaştırdığından herhangi bir hastalık ve zararlı durumunda erken teşhis ve etkili müdahale imkânı sunar.
Zirai drone ile ilaçlama ve gübreleme yöntemleri kimyasal kullanımı azaltmaktadır. Aynı zamanda insansız hava araçları ile ilaçlama masrafları da azaltır. Bunlar drone ile ilaçlama faydaları arasında sayılabilmektedir.
ZİRAİ DRON FİYATLARI NE KADAR?
Tarımsal üretimde zirai ilaçlama drone fiyatları ne kadar sorusuna cevap verecek olursak. Zirai drone fiyatları, özellikleri ve kullanım alanları gibi parametrelere göre değişkenlik göstermektedir.
Farklı özelliklere sahip birçok drone vardır. Fiyatlar dronların teknik özelliklerine göre değişmektedir. Dronun uçuş süresi, taşıma kapasitesi ve diğer teknik özellikler dronlarda ve fiyatlarında değişiklik oluşturmaktadır.
Zirai dronu kullanacağınız araziye ve amaca uygun özellikte dronlar arasında bütçenize uygun olanını seçebilirsiniz.
ZİRAİ DRON ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Zirai dronların özelliklerinden, zirai ilaçlama drone ile yapılırsa masrafların azalacağından ve zirai dronların fiyatlarından bahsettik. Peki zirai dron alırken nelere dikkat edilmelidir bunlara bakalım.
- Bütçe: İlk olarak alınacak dronun üreticinin bütçesine ve tarlasına uygunluğu göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kullanım amacı: Dronun hangi amaçla kullanılacağına karar verilmelidir. Tohumlama, bitki analizi ve ilaçlama gibi farklı ihtiyaçlar için farklı türler bulunmaktadır.
- Çekim kalitesi: İyi kamera görüntüleri elde edebilmek için yüksek çözünürlüklü kameralar tercih edilmelidir. Kamera çözünürlüğü ne kadar yüksekse o kadar kaliteli görüntüler elde edilir.
- Uçuş süresi ve menzili, batarya ömrü: Arazinin büyüklüğüne göre batarya ömrü seçilmelidir. Dronların uçuş süreleri ve menzilleri farklılık göstermektedir. İhtiyaca göre tercih belirlenmelidir.
- GPS ve gece aydınlatma özelliği: GPS haritalama ve konum takibi için önemli bir özelliktir. Gece uçuşları yapılacaksa gece aydınlatma özelliği olan dronlar tercih edilmelidir.
- Güvenlik, lisans ve yasal süreçler: Dron kullanırken gerekli yasal düzenlemelere uyulmalıdır. Gerekli lisanları almak ve güvenlik kurallarına uymak son derece önemlidir.
Zirai dronun ne olduğunu anlatarak başladığımız yazımızda zirai drone ile ilaçlama nasıl yapılır, dron ile ilaçlama faydaları nelerdir gibi başlıklara değindik.
Özetle zirai dron, tarımsal alanlarda tarımsal üretimi destekleyici bir araçtır. Ve özelliklerine göre zirai drone fiyatları değişebilir. İhtiyaç duyduğunuz ve tarımsal üretim yapacağınız alanın özellikleri neye ihtiyaç duyuyorsa ona göre bir dron seçmeniz ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Ayrıca tarımsal üretimde kullanılan drone’lar ile ilgili daha detaylı bilgi için Galip Umut Özdil’in sunduğu Tarım Mikrofonu podcast serisinin “Tarımda Drone Teknolojisi” adlı bölümünü dinleyebilirsiniz.
Yazan: Ziraat Mühendisi Aslı Nur Kasa