Brahma tavuğu, renkli tüyleri ve iri yapısıyla tavuk sevenlerin en çok beğendiği ırk olarak öne çıkmaktadır. Süs tavukları ırkında gösterilen bu tavuk cinsi, en çok tercih edilen ırk olma özelliğindedir. Brahma çeşitleri, brahma tavuk özellikleri ve brahma tavuğu yumurta verimi gibi konulara yazımızın alt başlıklarında değineceğiz.
BRAHMA TAVUK NEDİR?
Brahma birkaç yüzyıllık kökene sahip olan bir ırktır. Geçmişte Victoria Dönemi olarak adlandırılan 1800’lü yıllarda geçen, Birleşik Krallık topraklarında türlü ırkların çiftleştirilmesiyle meydana gelmiştir. Chittagong ve Şanghay ırklarından ortaya çıkmış olan bu melez ırk zaman içerisinde ABD’ye ve oradan da tüm dünyaya yayılmıştır.
Özel bir ırk olması sebebiyle bu tavuk, Kraliçe Victoria gibi pek çok önemli kişi tarafından özenle beslenmiştir. Günümüzde de tüm dünyada yaygın olarak beslenmeye devam etmektedir.
BRAHMA TAVUK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Ülkemizde beslenen kanatlı hayvan türleri arasında süs tavuğu olarak en çok Brahma tavuk cinsi tercih edilmektedir. Kümese oldukça hızlı uyum sağlama özelliğine sahip olan bu tavuk, sakin yapısı ile de diğer tavuklarla birlikte yaşayabilmektedir. Şimdi brahma tavuk özelliklerini inceleyelim.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Brahma tavuğu ırkları arasındaki en devasa olandır. Fakat bu devasalık yüksek oranda tüylerinden kaynaklanmaktadır. Tüyleri baş kısmından parmak aralarına kadar her bölgesinde bulunur. Gövdesi bol miktarda tüy ile kaplı olan bu tavuk, geniş gövdeye ve güçlü kanatlara sahiptir. Olgunluğa ulaştığında ise 75 cm’ye kadar uzar ve 5 kilo ağırlığına sahip olabilir.
Brahma ırkı horozlarda 8 kg, tavuklarında ise 5 kg ağırlık kaydedilmiştir. Brahmalar genel olarak 3 renkten oluşurlar. Beyaz, siyah ve altın sarısı renge sahip olabilirler. Ebeveynlerindeki baskınlığa göre de hepsini de taşıyabilirler.
DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ
Brahma tavukları rahat ve sakin tavırlıdırlar. Çok kolay bir şekilde eğitilebilirler. Kolay kolay ürkmezler, korkak değildirler. Tehlikelerden kaçmazlar, bu sebepledir ki korunmaya ihtiyaç duyarlar. Çok meraklıdırlar. Uyumlu ve sakin yapılı oldukları için, herkesin elinden yem yiyebilirler.
IRK ÖZELLİKLERİ
Brahma tavuk ırkı özellikleri açısından incelendiğinde oldukça gösterişli bir tavuk ırkı olduğu görülmektedir. İklim şartlarına dayanıklı yapıları vardır. Hem soğukta hem de sıcakta yaşayabilirler. Brahma çeşitleri fazla olmakla beraber, benzer özelliklere sahiptirler.
Ortalama yıllık yumurta verimleri 100-150 arasında değişkenlik göstermektedir. Yaklaşık olarak 2 yıllık bir sürenin ardından Brahma ırkı tavuklar, tam bir büyüklük ve olgunluğa ulaşır. Kolay hastalanmayan tavuklardır. Büyüklüğü ve anatomik yapılarından kaynaklı uçma yeteneği yoktur. Bu sebepledir ki kaçma becerileri gelişmiş değildir. Brahma civcivleri cinsiyetleri erken dönemlerde ayırt edilebilmektedirler.
BAKIM VE BESLENME
Brahma tavukları çamurlu ortamları sevmezler. Bunun için yağmurlu zamanlarda tavukların zaman geçireceği uygun ortamları olmalıdır. Döllüklerinin artması için arka tüyleri kesilmelidir. Yemleri kaliteli olmalı ve ihtiyacı olan besin kaynaklarını içermelidir. Ayak tüyleri çok olanlara uyuz kontrolü yapılmalıdır. İlk 6 ay günde en az 5 saat dolaşmaları iskelet yapısı açısından çok önemlidir.
Tüy değişim zamanlarında normalden daha çok bakım yapılmalı ve hassasiyet gösterilmelidir. 3 ayda bir iç ve dış parazit ilaçlamaları yapılmalıdır. Kümesin tabanı temiz tutulmalıdır. Her gün temiz su verilmelidir. Atak ve paçaları sürekli kontrol altında tutulup, en az 3 ayda bir kere ayakları yıkanmalıdır.
Brahma tavukları, civciv ya da yarka durumundayken etlik pirinç yemiyle beslenmelidir. Civciv, yarka durumundan çıktığında ise taneli yem, yumurta yemi ve yeşillikler ile beslenmelidir. Tavukların yedikleri yemin besin içeriğinin yüksek olmalıdır. Kümeslerine kesinlikle kum kabı konmalıdır.
BRAHMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sadece ülkemizde değil dünya genelinde en çok yetiştirilen süs tavuğu Brahma olarak bilinmektedir. Brahma çeşitleri kendi içerisinde tüylerinin rengine göre farklı sınıflandırılmaktadır. En çok tercih edilen tavuk cinsleri; light brahma tavuk, dark brahma tavuk, buff brahma tavuk, gold brahma tavuk ve white brahma tavuktur.
BRAHMA TAVUK KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?
Brahma tavuğunun kuluçka süresi 21 gündür. Üreme yaşları 6 aylık olduklarında başlar. Uygun ışık ve sıcaklık sağlandığı takdirde her zaman üreyebilirler.
BRAHMA TAVUK YILDA KAÇ YUMURTA YAPAR?
Brahma tavukları çok fazla yumurtlamazlar. Yıllık yaklaşık brahma tavuğu yumurta verimi 100-150 yumurta arasında değişim göstermektedir.
BRAHMA TAVUK YUMURTASI FAYDALARI
Brahma tavuk yumurtaları, genel olarak tavuk yumurtalarının sahip olduğu bir dizi besin ve fayda içerir. Yumurtalar, yüksek kaliteli protein kaynağıdır. A, D, E ve B vitaminleri gibi vitaminleri içerir. Özellikle B12 vitamini sinir sistemi sağlığı için önemlidir. Yumurtalar, lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için önemli antioksidanları içerir. Demir, çinko, selenyum ve fosfor gibi mineraller bulunur.
Yumurtalar, choline adı verilen bir besin maddesi kaynağıdır. Choline, hücre membranlarının yapımında, nörotransmitter sentezinde ve yağ metabolizmasında rol oynayan bir besin maddesidir. Bu gibi sıralanan birçok fayda, brahma tavuk yumurtası faydaları arasında yer almaktadır.
BRAHMA TAVUK HASTALIKLARI NELERDİR?
Brahma tavuğunda çok nadir görülen problemlerden biri hastalıktır. Temizlik ve ilaçlamaya dikkat edildiği süre zarfında neredeyse hiç hastalanmazlar. Fakat çevresindeki dışkı tarzı pislikler temizlenmediği sürece tavuk biti, akar ve birçok parazit türleri tavuğun hastalanmasına neden olabilir.
Bunun yanı sıra hastalık sebebi bakteriyel enfeksiyonlar da olabilmektedir. Bu enfeksiyonlardan korunmak için tavuğun bulunduğu ortamın ve içtiği suyun temiz olması çok önemlidir. Viral hastalıklardan korunmak içinse düzenli olarak aşıları yaptırılmalıdır.
BRAHMA TAVUK FİYATLARI
Brahma tavuk fiyat bakımından özellikle diğer süs tavuklarında olduğu gibi kesin bir fiyat değerinden bahsetmek mümkün değildir. Fiyatlandırma noktasında belirleyici hususlar, tavuğun renk uyumu, büyüklüğü, yetiştirilme beslenme biçimi gibi noktalardır. Fiyatları 250 TL ile 5 Bin TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bu fiyatlandırmada alıcı ve satıcı arasındaki pazarlık da etkilidir.
Brahma tavuğu genellikle çeşitli renk ve varyasyonlara sahiptir ve görsel olarak çekici oldukları için popülerdirler. Bu tavuklar genellikle süs tavukları olarak tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra brahma tavuğu yumurta verimi ve et üretimi için de düşünülebilir. Bu yazımızda da detaylıca kanatlı hayvan besiciliği içerisinde en değerli ırk olan brahma tavuğunun özelliklerine yer verdik.
Ayrıca yumurta verimi yüksek tavuk türleri hakkında önemli bilgiler verdiğimiz “En İyi Yumurtacı Tavuk Cinsleri Nelerdir?” adlı listemize de göz atabilirsiniz.
Yazan: Şehir Plancısı Elif İrem Demirbaş