Çiftçilerin, hasatı bu yıl yapılacak ürünlerin ekiminde fahiş fiyatla satılan gübreyi kullanamadıklarını, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taban gübre verilmeyen ürün için üst gübre atılmazsa verim kaybı yaşanacak.” dedi ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na üreticilere üst gübre desteği verilmesi için çağrıda bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ziyaret ettiği Niğde Kiledere, Alay, Yeşilgölcük kasabaları, Ağçaşar köyü ile Bor Çukurkuyu kasabası ve Kızılca köyü, Ereğli Yukarıgödelli köylerinde gübre zamlarından yakınan üreticilerle bir araya geldi ve çiftçi sorunlarını dinledi.
Gürer, çiftçilerin hasatı bu yıl yapılacak ürün için fahiş fiyatla satılan gübreyi alamadıkları için kullanmadığını, taban gübre verilmeyen ürün için üst gübre atılmazsa verim kaybı yaşanacağının görüldüğünü ifade etti.
Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, rekolte kaybını en aza indirmek için üreticilere gübrenin bedelsiz verilmesini ve hasatta geri dönüşü durumunda kaybın önlenmesinin olası olabileceğini söyledi.
ÇİFTÇİLER, GÜBRE FİYATLARINDAKİ FAHİŞ ARTIŞTAN YAKINDI
Üreticiler, gübre fiyatlarındaki fahiş artıştan yakınarak, “Ekim zamanında atılan ve ‘alt gübre’ olarak tabir edilen gübreleri toprakla buluşturamadık. Bazı çiftçiler buğday ektikleri tarlalara dekar başına 35 kg gübre atması gerekirken, 15-20 kg attı, bazıları ise hiç atamadı. Bu durum buğdayda ciddi verim kaybına neden olacak” dedi.
“GÜBRETAŞ’IN GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİM SÖYLEMİ GERÇEKÇİ DEĞİL”
Üst gübre tabir edilen ve ocak şubat aylarında atılan gübreyi önceki yıllarda Aralık ayında temin ettiklerine işaret eden üretici, “Ancak gübre fiyatları neredeyse 10 kat arttığı için üst gübre temini de yapamadık. Gübretaş yüzde 20-30 oranında indirim yaptığını söylüyor ama piyasadan daha yüksek fiyata gübre satıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri pahalıya ürün verip daha sonra ‘fiyat düşürdük’ diye açıklama yapıyor. Köye bir kamyon mal getirip, sadece 1-2 çiftçiye yeten bu gübreleri 5 liraysa 4,5 liraya satıp fiyat indirimi yapıldı demeleri hoş değil. 50 kuruş fiyat indirimi yapıp 10 kg mal getirerek üreticileri kandırmaya gerek yok” diye konuştu.
Desteklemelerle ilgili eleştirilerde bulunan çiftçiler CHP’li vekil Gürer’e dert yandı ve şikayetlerini şu şekilde aktardı:
“Dekara 5-10 lira mazot desteği, 10-20 lira gübre desteği verdiklerini söylüyorlar. Mazot 13 lirayı, gübrenin torbası ise 750 lirayı geçti. Biz böyle destek istiyoruz. Devlet destek veriyor diye çıkıp açıklama yapmasınlar. Biz tarıma dayalı hiçbir destek almak istemiyoruz. Yeter ki girdi maliyetleri bu kadar artmasın. Bugün mısırı 4 liraya satıyoruz, girdi maliyelerinin düşmesini ve mısır fiyatının da düşmesini istiyoruz, mazot 5-6 lira, gübrenin tonu 1000-2 bin lira olursa iz de fiyatları düşük tutarız, vatandaş da mağdur olmaz.”
GÜBRESİZ YAPILAN EKİM, REKOLTE KAYBINA NEDEN OLACAK
Üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübredeki fiyat artışının çiftçiye gübresiz ekim yapmaya zorladığını, bu durumun ise rekolte kaybına neden olacağına değindi. Geçen yıl 2 bin 400 lira olan bir ton DAP gübrenin bu yıl 17 bin liraya kadar yükseldikten sonra şimdilerde 13 bin lira seviyesinde çekildiğini belirten Gürer, “Diyorlar ki ‘gübrenin fiyatı düştü. Hayır gübrenin fiyatı düşmedi. Geçen yıl 2 bin 400 lira olan gübrenin fiyatı şimdi 13 bin lira. Bu nasıl fiyat düşmesi?” diyerek tepkisini dile getirdi.
ÇİFTÇİNİN SESİNE KULAK VERİN
Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Alt gübre atamayan ya da az miktarda atan üretici için en azından üst gübre zamanında gübre desteği sağlanmalı. Bu şekilde kimsen de olsa rekolte kaybı aşağı çekiliyor. Aksi halde rekolte geçen yılın da altına düşer” uyarısında bulundu. Tarımın stratejik bir alan olduğuna değinen CHP’li Vekil “Çiftçiler diyor ki, ‘girdi maliyetlerinin artışı karşısında, devletin verdiği desteklemeler çok az. O nedenle destekleme yerine girdi maliyetlerinin azaltılmasını sağlayın’ diyor. Çiftçinin sesine kulak verin ve mağduriyetin ortadan kaldırılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesine sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirin” dedi.
TARIM KREDİ’DEN GÜBREYE İKİNCİ İNDİRİM
Öte yandan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin gübre fiyatlarında ikinci bir indirime gideceği öğrenildi. Alınan bilgilere göre indirimli fiyatların bugün kesinleşeceği kaydediliyor. Buna göre üre gübresi 650 liradan 612 liraya indirilecek.
Gübre fiyatlarına gelen fahiş zamlardan dolayı çiftçi gübre kullanamayacak duruma gelirken, gübre fiyatlarında da göstermelik indirimler yapılıyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarında yeni bir indirime gideceği kaydediliyor. İndirimli fiyatların ise yarın kesinleşmesi bekleniyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübre fiyatları taban ve tavan fiyat şeklinde belirleniyor. Buna göre; 15.15; 419 TL ile 470 TL, 20.20; 414 TL ile 464 TL, Nitro; 512 TL ile 551 TL, Can; 402 TL ile 436 TL, DAP; 603 TL ile 682 TL, Üre; 612 TL ile 692 TL arasında satılacak.