Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    HAYVAN KÜPE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

    Elektronik küpe sorgulama hizmeti hayvanların küpe numarası ile türü ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi gibi birçok özelliğin kontrol edebildiği Tarım bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.

    Hayvan küpe sorgulama sayesinde hayvanların sağlık durumunu kontrol ederek hayvanların bulundukları çiftlikleri, illeri ve geçmişlerini öğrenmek için geliştirilmiş bu hizmet sayesinde hayvanların hastalık durumunu sorgulama ve aşı geçmişi kontrolleri sağlanmaktadır. Hayvan sorgulama sistemi web sitesi ve mobil uygulama üzerinden 7/24 hizmete açık bir şekilde hizmete sunulmuştur. Sorgulama yapmak için genellikle hayvanın kulak küpesi numarası ereklidir. Bu bilgileri girdikten sonra, hayvanın kayıtlı bilgileri ve sağlık durumu sizin için açılacaktır.

    ELEKTRONİK KÜPE NEDİR?

    Geleneksel olarak hayvanlar için metal kulak küpeleri veya plastik kulak küpeleri kullanılmaktaydı ancak son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu metal küplerin yerini elektronik küpeler almıştır. Elektronik küpe, hayvanların kimliklerini belirlemek ve izlemek amacıyla kullanılan bir tür kimlik etiketidir.

    Elektronik küpeler genellikle RFID (Radyo Frekansı Tanımlama) teknolojisiyle çalışır. RFID okuyucuları, bu küpelerdeki bilgileri kablosuz olarak okuyabilir ve işleyebilir. Bu bilgiler arasında hayvanın türü, cinsi, doğum tarihi, sağlık geçmişi ve yetiştirildiği çiftlik gibi bilgiler bulunabilir. Elektronik küpelerin RFID teknolojisi sayesinde okunması kolaydır. Elektronik küpe sorgulama sayesinde hayvanların hareketleri izlenebilir ve yönetilebilir.

    HAYVANLARA KÜPE NEDEN TAKILIR?

    Her hayvanın kendine özgü bir küpe numarası veya elektronik kimlik bilgisi vardır. Bu, hayvanların izlenmesi, kayıtlarının tutulması ve sahiplerinin tanımlanması için önemlidir. Küpe takılan hayvanlar, izlenerek ve yönetilerek sağlık durumları ve üreme performansları hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Hayvan yetiştiricileri, hayvan küpe sorgulama sayesinde hayvanların sağlık geçmişini, aşılarını, üreme verimliliğini ve diğer önemli bilgileri kaydedebilirler. Küpe numaraları hastalık kontrolü ve salgınların önlenmesi için önemlidir.

    Bu bilgiler, enfekte hayvanların tespit edilmesini ve izlenmesini kolaylaştırarak hastalıkların yayılmasını engeller. Hayvanların küpe takılması, yetkililerin hayvan popülasyonunu izlemesini ve hayvan sağlığıyla ilgili politikaları uygulamasını sağlar. Hayvanların küpe numaraları veya elektronik kimlik bilgileri, ticarette ve pazarlamada kullanılabilir. Küpe numarasından hayvan sahibi sorgulama işlemi de yapılmaktadır. Böylelikle kurbanlık küpe sorgulama işleminde kurbanlığa ait bilgiler elde edilmiş olunacaktır.

    HAYVAN KÜPE BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

    Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri veya İlçe Müdürlüklerin de hayvan küpeleme ve kimliklendirme işlemleri ilgili birimdeki veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu kurumlar, hayvan sahiplerine küpeleme hizmeti sunar ve küpe başvurularını kabul eder. İlgili kurumun web sitesini ziyaret edebilir veya doğrudan yetkililere başvurarak gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bu kurumlara başvurarak hayvanlarınızın kimliklendirilmesi ve küpeleme işlemlerini yapabilirsiniz.

    BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR NEREYE KAYDEDİLİR?

    Büyükbaş hayvanların kayıt ve kimliklendirme işlemleri Tarım Bakanlığı, ilgili yerel Tarım İl Müdürlükleri veya İlçe Müdürlüklerin tarafından yürütülür. Bu kurumlar, hayvan sahiplerine büyükbaş hayvanların kaydı ve kimliklendirilmesi konusunda yardımcı olurlar.

    Büyükbaş küpe sorgulama hayvanların izlenmesi, kimliklendirilmesi ve sağlık durumlarının takip edilmesi için oluşturulmuş elektronik platformlardır. 2016 yılında yapılan değişiklikle büyükbaş hayvanlar TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemine kaydedilmektedir. Büyükbaş hayvanlar. Doğum yaptıkları zaman yavrularına 3 ay içerisinde küpeleme yapılması zorunludur.

    KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR NEREYE KAYDEDİLİR?

    Tarım Bakanlığı, ilgili yerel Tarım İl Müdürlükleri veya İlçe Müdürlüklerin tarafından Küçükbaş hayvanların kayıt ve kimliklendirme işlemleri yapılmaktadır . 2016 yılında yapılan değişiklikle küçükbaş hayvanlar TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemine kaydedilmektedir.

    Böylelikle TÜRKVET hayvan küpe sorgulama sistemi de kullanılmaktadır. Küçükbaş hayvanlar. Doğum yaptıkları zaman yavrularına 6 ay içerisinde küpeleme yapılması zorunludur. Eğer bu sınırlar aşılırsa cezalı küpeleme ile kayıt yapılmaktadır.

    CEZALI KÜPELEME NEDİR?

    Hayvan sahipleri, belirli yasalara veya yönetmeliklere uymadıkları takdirde cezalı küpeleme ile cezalandırılabilirler.

    Örneğin, hayvanların kimliklendirilmesi gerektiği halde bu işlemi yapmamak veya hayvanların belirli sağlık standartlarına uymaması durumunda cezalı küpeleme uygulanabilir. Bir hayvanın bulaşıcı bir hastalığa maruz kaldığı veya taşıdığı şüphesi varsa, yetkililer tarafından karantinaya alınabilir ve cezalı küpeleme uygulanabilir. Bu, hastalığın yayılmasını önlemek için alınan bir önlemdir.

    HAYVAN KÜPE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

    Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvan sorgulama için resmi web sitesi olan Hayvanbilgi.tarim.gov.tr sitesi hayvanların kimliklendirilmesi ve izlenmesi için kullanılan bir platformdur.

    Bu site üzerinden hayvan küpe sorgulama işlemi yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: İnternet tarayıcınızı https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresini yazarak ana sayfada küpe Sorgulama sekmesi açılacaktır. Çıkan sorgulama formunda, hayvanın kulak küpesi numarasını ve güvenlik kodunu girmeniz istenecektir.

    Bu numarayı doğru bir şekilde yazdığınızdan emin olun. Kulak küpesi numarasını girdikten sonra, Sorgula düğmesine tıklayın. Sonuçlar sayfasında, sorgulanan hayvanın kayıtlı bilgileri ve sağlık durumu gibi bilgileri görebilirsiniz.

    Küpe numarası ile sorgulama sonucu aşağıda sıralanan bilgiler yer alır:

    1. Küpe no:
    2. Türü:
    3. Irkı:
    4. Bulunduğu işletme:
    5. Bulunduğu İl/ilçe/mahalle
    6. İşletmede kaldığı süre
    7. Anne küpe no:
    8. İşletmeye geliş tarihi:
    9. Cinsiyeti:
    10. Doğum tarihi:
    11. Durumu: canlı /cansız
    12. Aşı bilgileri:
    13. Yavruları:
    14. Suni tohumlama:
    15. Boğa küpe no:
    • Boğa adı:
    • Boğa ırkı:
    • Tohumlama tarihi:

    Sonuç olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan bu hizmet günümüzde hayvan yetiştiricileri için büyük kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda alım satım yapma işlemlerinde hayvanın geçmişine bakılarak hangi hastalıklara maruz kaldığı veya hangi aşıların yapılıp yapılmadığı, kaç tane yavrusu olup olmadığı rahatlıkla kontrol edilebilmektedir. Hayvanlarda elektronik küpe sorgulama işlemi sayesinde hayvanların izlenebilirliği artmıştır.

    Ayrıca ülkemizde yapılan hayvancılık ile ilgili daha fazla bilgi almak için, sitemizde yer alan “Türkiye’de Hayvancılık Faaliyetleri” adlı makalemize göz atabilirsiniz.

    Yazan: Ziraat Mühendisi Cafer Aşar

    Son Yazılar

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×