Tarım Mikrofonu 6. Bölümü ile Yayında!
Süs bitkileri sektörünün ve daha fazlasının konuşulduğu podcast’i, Webagron Spotify kanalından şimdi dinleyebilirsiniz. 🎤🎧
Tarım Mikrofonu 6. bölümü şimdi hemen dinlemek için;
Süs bitkileri gıda veya hammaddeden ziyade dekorasyon amaçlı yetiştirilmektedir.
Çoğunlukla estetik çekiciliğin gözetildiği süs bitkileri, ayrıca ortama güzel kokular yaymak ve havayı temizlemek gibi özelliklere sahiptir.
Süs bitkileri özellikle kent yaşamında insan ilişkilerini düzenleyen ve daha çok sosyal amaçlarıyla ön plana çıkan temel materyallerdir.
Dolayısıyla süs bitkileri kapsam ve üretim yelpazesi açısından çok geniş bir sektördür.
Ülkemizde bu sektörün dış ticaret hacmi her geçen yıl artmakta ve tarımsal teşviklere paralel olarak gelişim göstermektedir.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN SÜS BİTKİLERİ
Ülkemizde gelişmekte olan bir sektör olan süs bitkileri yetiştiriciliği, üretim miktarı 2021 yılında bir önceki yıla göre %2,9 oranında artış göstermiş olup potansiyeli yüksek sektörlerden biri haline gelmiştir. tür açısından 4 ana grup altında toplanan süs bitkileri TÜİK 2021 yılı bitkisel üretim istatistiklerine göre, üretimde; kesme çiçekler %62,3, diğer süs bitkileri %37,7’lik bir paya sahiptir.
– Kesme çiçekler
– Dış mekân süs bitkileri
– İç mekân süs bitkileri
– Doğal çiçek soğanları
1. KESME ÇİÇEKLER
Bitkiden kesilen, budanan ve kullanıma hazır taze çiçek aranjmanlarıdır. En çok tüketilen kesme çiçekler; güller, karanfiller, krizantemler, laleler, zambaklar ve jerberalardır.
2. DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ
Bahçeler ve çevre düzenlemesi için yetiştirilmektedir. Dış mekan süs bitkileri arasında kiraz çiçekleri, sedir, dut ve farklı palmiye çeşitleri bulunur. Bunlar arasında; sarmaşık, lavanta, manolya, Hibiscus ve Ficus türleri ise en yaygın süs çalılarıdır.
3. İÇ MEKAN SÜS BİTKİLERİ
Dekoratif amaçlı, olumlu psikolojik etkiler veya iç ortam havasının temizlenmesi gibi sağlık nedenleriyle konut ve ofislerde yetiştirilmektedir.
Yaygın iç mekan saksı bitkileri; bonsai, kaktüsler, Dracaena, Ficus, Atatürk çiçeği ve bromeliaddır.
4. DOĞAL ÇİÇEK SOĞANLARI
Doğal çiçek soğanları grubundaki bitkiler bilimsel literatürde “Jeofit” olarak adlandırılır. Bu terim “yer bitkileri, gizli bitkiler” anlamına gelir.
Türkiye’de yaklaşık 700 geofit türü bulunmaktadır ve bunlardan Türkiye’de süs bitkisi olarak ihracatı yapılan 20 doğal çiçek soğanı bulunur.
Dolayısıyla yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ve ticari kar payı yüksek olan süs bitkileri grubuna girer. Yaygın doğal çiçek soğanları bitkileri; toros kardeleni, karadeniz kardeleni, sarı kar çiçeği, yoğurt çiçeği ve göl soğanıdır.
TÜRKİYE’DE SÜS BİTKİSİ ÜRETİMİ HANGİ İLLERDE YAPILMAKTADIR?
Türkiye’de 55 ilde ticari amaçlı süs bitkileri üretimi yapılmaktadır. Süs bitkisi üretiminin en fazla yapıldığı iller sırasıyla; İzmir, Sakarya, Yalova, Antalya, Bursa ve İstanbul’dur.
Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nde yapılan süs bitkisi üretimi genellikle iç pazara yönelik üretimlerdir.
Akdeniz Bölgesi’nde yapılan süs bitkisi üretimi ise özellikle Antalya ilinde yüksek kaliteli seralarda ihracata yönelik üretilmektedir.
Ülkemiz coğrafyası gereği dünyada üretilen birçok süs bitkisi türünün yetiştirilmesine uygun ortam sağlamaktadır.
Dolayısıyla ülkemizde kullanımı giderek yaygınlaşan süs bitkilerinin hem ithalat hem de ihracattaki rolünün geliştirilmesi ancak yetkili mercilerin doğru üretim ve pazarlama stratejileriyle mümkün olacaktır.
TARIM MİKROFONU 6. BÖLÜM: RUHUMUZU BESLEYEN SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜ
TV programcısı Galip Umut Özdil’in birbirinden değerli konuklarla tarıma dair önemli konuları konuştuğu Podcast serisi Tarım Mikrofonu’nun 6. bölümünde SÜSBİR Yönetim kurulu Üyesi Ahmet Korhan Çiçek’le Türkiye’deki süs bitkileri sektörüne yönelik detaylara yer veriyor.