Daha Fazla Gör

    Son Yazılar

    SPREY MALÇLAMA, HYDROSEEDİNG NEDİR?

    Sağlıklı ve gür çim alanlar oluşturmak isteyenler için bir çözüm halinde giderek yaygınlaşan sprey malçlama, hydroseeding ya da püskürtme çim olarak da adlandırılan bu yöntem geniş alanlardaki çim ekim zorluklarına bir çare olarak uygulanmaktadır.

    SPREY MALÇLAMA (HYDROSEEDİNG) NEDİR?

    Hydroseeding, erozyon kontrolü, spor sahaları, peyzaj ve düzenli depolama alanları çalışmalarında kullanılır. Uygun maliyetli, hızlı, yüksek kaliteli çayır ve çim alanlar oluşturma amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Karışım oranları ve kullanılan malzemeler arazinin toprak yapısına, topografik yapısına, iklimine, ekolojisine ve kullanım amacına göre değişkenlik göstermektedir.

    SPREY MALÇLAMA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

    Doğaya zarar veren kimyasal maddeler içermez. Kullanılan malç ve içindeki maddeler yüzeylere veya bitkilere yapışmaz ve herhangi bir iz bırakmaz. Sıvı çim tohumu serpme yöntemi, toprak taşıma, silindir çekme ve kapak toprak serpme gibi işlemleri gerektirmez. Bu işlemlerin maliyeti ortadan kalktığı için ekonomik bir avantaj sağlar. Ayrıca, kullanılan malzemeler steril olduğu için hastalık ve zararlı olma ihtimali yoktur. Ahır gübresi kullanılmadığı için sıcak havalarda mantar hastalıkları gibi sorunlar oluşmaz.

    Bu yöntemle, geleneksel elle tohum ekimi yöntemiyle 100 işçinin yaptığı işi, aynı alanda 2-3 kişi kolayca yapabilir. Kullanılan ürünlerin su tutma kapasitesi yüksektir, bu da ekim yapılan alanın kaliteli ve hızlı bir şekilde çimlenmesini sağlar. Tohumların yüzeye homojen olarak yayılması, çim alanının da homojen bir görünüm kazanmasına olanak tanır. Silindir çekme gibi işlemler gerektirmediğinden, eğimli arazilerde de kolayca uygulanabilir ve iyi sonuçlar verir. Erozyonu engelleme özelliği sayesinde eğimli arazilerde erozyon kontrolü amacıyla da sıkça tercih edilen bir sistemdir.

    HYDROSEEDİNG NASIL YAPILIR?

    Hydroseeding yapımının ilk aşaması toprak analizidir. Toprağınız fazla alkali ya da asidik ise istediğiniz sonuçları elde edemeyebilirsiniz. Çim tohumlarının çıkabilmesi için gerekli olan pH derecesi 6,5-7 arasındadır. Toprak değerleri bu aralık dışındaysa gereken seviyeye kireç, kükürt veya kompost ile getirilebilir. İkinci aşama ise taşların ve yabani otların temizlenmesidir. Bu uygulamada kullanılan toprak taşsız ve otsuz olmalıdır. Topraktaki fazlalıklar temizlenerek tüm tohumların toprağa ulaşması sağlanır.

    Üçüncü aşama toprak tesviyesidir. Hazırlanan çim tohumu karışımı, çimlendirmek istenilen alanın dışına taşmaması amacıyla kenar kısımları 7-8 cm yükseltilmelidir. Aksi bir durumda çevredeki yapılara zarar gelebilir. Dördüncü aşama kompost uygulamasıdır. Bu aşamada, tohumların ihtiyacı olan besinlerin verildiği aşamadır. Yaklaşık 5 cm’lik humus veya kompost tabakası uygulanarak yapılabilir. Uygulanacak tabaka eşit şekilde yayılmalıdır ki tohumlar ihtiyaç duydukları maddeleri alabilsinler.

    Beşinci aşama, hydroseed makinesinin hazırlanmasıdır. Makinede karışımın yeterince karışmasını sağlayan parça çalıştırılmalıdır. Altıncı aşama ise uygulama aşamasıdır. Hidrolik cihaza bağlı püskürtücü yardımıyla hazırlanan karışım, çimlendirilmek istenilen alana eşit olarak yayılmalıdır. Son aşama tamamlandıktan sonra, bakım aşaması gelmektedir. Tohumlar nemli tutulmalı ve alan günde 2-3 defa sulanmalıdır.

    SPREY MALÇLAMA AVANTAJLARI

    Sprey malçlama, güneş ışığını engelleyerek yabancı ot gelişimini durdurur ve yüzeydeki buharlaşmayı en aza indirerek toprakta su tasarrufuna katkı sağlar. Aynı zamanda, toprağın çıplaklaşmasını önleyerek rüzgar ve yağmur gibi doğa olaylarının sebep olduğu erozyonu engellemeye yardımcı olur. Güneş ışığını azalttığı ve nemi tuttuğu için biyolojik aktiviteleri teşvik eder ve organik madde ile besinlerin toprağa karışmasını sağlar.

    Hydroseeding ise kendi ağırlığının 15-20 katına kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Bu özellik, toprak yüzeyinden buharlaşma yoluyla su kaybını önler ve geleneksel ekim yöntemlerine kıyasla önemli miktarda su tasarrufu sağlar.

    HYDROSEEDİNG UYGULAMALARI

    • Erozyonla mücadele
    • Tohumlama
    • Arazi ıslahı
    • Sulama
    • Koku kontrolü
    • Yangınla mücadele
    • Gübreleme ve ilaçlama
    • Tozla mücadele
    • Zirai faaliyetler
    • Sahil peyzajı
    • Site ve villa bahçeleri
    • Sokak temizliği
    • Otoyol kenarları ve orta refüj
    • Spor alanları ve golf sahaları gibi geniş alanlar
    • Elle tohum ekmenin mümkün olmadığı engebeli ve dik alanlar
    • Sokak temizliği
    • Mera ve çayır oluşumu, verim arttırma çalışmaları
    • Doğaya yeniden kazandırılmak istenilen alanlar (hafriyat alanları, maden yatakları, çöp alanları, taş ocakları, yangından zarar görmüş ormanlık alanlar vb.)
    • Maden sahaları kapanışları ve atık rehabilitasyon çalışmaları

    SPREY MALÇLAMANIN EROZYONA ETKİLERİ NELERDİR?

    Malçlar, yağmur damlası erozyonunu azaltır. Yağmur damlalarının kinetik enerjisini kırar ve azaltır. Toprak porozitesinin tıkanma oranını düşürür. Kanal ve çizgi erozyonunu azaltır. İnfiltrasyonu artırarak yüzeysel erozyonu azaltır. Toprak yüzeyindeki rüzgar hızını düşürür ve toprağın nemli kalmasını sağlar. Bu işlevler sayesinde, kısa süreli yağışların görüldüğü yarı kurak bölgelerde tohum ekimi yapılmış alanların korunmasında önemli bir rol oynar.

    Toprak yüzeyini organik veya plastik materyallerle örtme işlemi olarak tanımladığımız sprey malçlama veya püskürtme çim işlemi ile toprak sıcaklığı artmakta, toprak yapısı korunmakta ve yabancı ot gelişimi önemli düzeyde engellenmektedir. Malçlama yöntemi ile bitkinin gelişiminin, erkenci ve toplam verimin dolayısıyla da kalitesinin önemli düzeyde arttığı söylenebilmektedir. Hydroseeding uygulamaları özellikle bitki kökünü ve toprağını olumsuz çevre etkenlerinden koruması dolayısıyla tercih edilmektedir.

    Ayrıca malçlama hakkında daha detaylı bilgi için “Organik Tarım Tekniği Malçlama” hakkındaki bilgi rehberimize göz atabilirsiniz.

    Yazan: Şehir Plancısı Elif İrem Demirbaş

    Son Yazılar

    spot_img

    Önerilen Yazılar

    ×
    ×